Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai hálás Obamának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 16. 6:53

Afganisztán részt vesz a közép-ázsiai amerikai regionális stratégia felülvizsgálatában – jelentette be Richard Holbrooke, az amerikai elnök afganisztáni-pakisztáni különmegbízottja és Hamid Karzai afgán elnök.

Afganisztán Rangin Dadfar Szpanta külügyminiszter vezetésével küldöttséget meneszt Washingtonba, amely részt vesz a stratégia felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokon – közölte Holbrooke és Karzai a tárgyalások után.
Karzai hozzátette: levélben kérte erre Barack Obama elnököt.

“Nagyon hálás vagyok Obama elnöknek, amiért elfogadta a javaslatomat, hogy Afganisztán is részt vegyen a terrorizmus elleni harc stratégiájának felülvizsgálatában" – jelentette ki Hamid Karzai.

Barack Obama a múlt héten rendelte el a stratégia – az amerikai politika katonai és nem katonai szempontjainak – felülvizsgálatát, miközben az amerikai és a NATO-erők a Pakisztánt is fenyegető, erősödő tálib lázadás ellen harcolnak Afganisztánban.

Az afgán elnök nem beszélt a Richard Holbrooke-kal folytatott megbeszéléseinek tartalmáról, amelyeket “gyümölcsözőeknek és részleteseknek, őszintéknek, barátiaknak és nyíltaknak" nevezett.

Holbrooke és Karzai üdvözölte az afgán védelmi minisztérium és a nemzetközi erők közötti megállapodást, amelynek értelmében több afgán vesz részt a terroristák elleni műveletek megtervezésében és végrehajtásában. Az intézkedés célja a civil áldozatok számának csökkentése.

Holbrooke támogatta az afgán választási bizottság döntését, amelynek értelmében augusztus 20-án tartják az elnökválasztást. Az amerikai fél reményei szerint az Obama döntése értelmében Afganisztánba küldendő 25 ezer fős csapaterősítés, a friss erők már részt vehetnek a szavazás biztonságának garantálásában.

Az amerikai különmegbízott négynapos pakisztáni tárgyalás után érkezett Afganisztánba.