Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai készségfejlesztő hét a Hadosztály-parancsnokságon

Szöveg: Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. április 12. 12:37

Április első hetében, fennállása óta először tartott általános katonai felkészítést a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C), amely elsősorban az egészségügyi, fegyverzeti, híradó, rögtönzött robbanószerkezetek elleni, illetve aknaismereti és vegyivédelmi ismeretek felfrissítésére irányult.

Basic Skills Development Week (1)

Az alapvető katonai készségek, valamint a katonák ismereteinek szinten tartása és fejlesztése kiemelt fontosságú a katonai szervezetek harcképességének fenntartásában.

Az egyéni felkészítési hetet az esemény szervezéséért felelős Mario Mateljic főtörzszászlós, a parancsnokság vezénylőzászlósa nyitotta meg. Beszédében egyrészt ismertette a szakmai foglalkozások levezetési rendjét, továbbá kiemelte, hogy az elméleti órák teremtik meg a gyakorlati felkészítések alapját az egymásra épülő képzési eseményeknél.

Az MH Egészségügyi Központtól érkező vendégelőadók segítségével az állomány átismételte egészségügyi ismereteit, először elméleti szinten, majd a gyakorlatban: kis csoportokba szervezve az újjáélesztést, a harctéri elsősegélynyújtást és a különféle sérülések ellátását gyakorolták.

Basic Skills Development Week (14)

A résztvevő nemzetek felszerelési sajátosságait figyelembe véve az állomány saját rendszeresített fegyvereivel hajtott végre fegyverismereti foglalkozásokat, ahol a CZ BREN 2 gépkarabély és a P9RC pisztoly, valamint a VHS-K2 gépkarabély és HS2000 pisztoly működésének átismétlésére került a hangsúly.

A vegyivédelmi foglalkozások során a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris fegyverek veszélyeiről, az ellenük használandó védelemről hallgattak meg elméleti előadást a katonák, majd az egyéni védőfelszerelések, elsősorban a gázálarc készségszintű használatát sajátították el.

Basic Skills Development Week (21)

A rögtönzött robbanószerkezetekkel kapcsolatos, számos gyakorlati példával tűzdelt előadásban nem csupán az úgynevezett improvizált robbanóeszközök (Improvised Explosive Device, IED) jellemzői szerepeltek, de az ilyen támadás esetén szükséges cselekvési változatok is. Az aknák típusairól, a fel nem robbant hadianyagokról, ezek veszélyeiről és egy akna megtalálásakor vagy egy esetleges robbanást követő alapvető eljárásokról is hasznos tudnivalókat sajátíthattak el a résztvevők, míg a híradó szakterülethez tartozó rádióforgalmazás szabályait és a kapcsolódó előírásokat is átismételte a hallgatóság.

A megszerzett és felelevenített ismereteiről az állomány írásos teszt formájában adott számot a felkészítés zárásaként. A katonák megítélése szerint az egyik leghasznosabb foglalkozás az egészségügyi ismeretek átismétlése volt, az itt tanultak ugyanis nem csupán missziók során, vagy hadszíntéren, hanem a mindennapok során is életmentők lehetnek.