Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új alapokra helyezik a megállapodást

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 12. 11:56

A Magyar-Szlovén Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság alakuló ülését tartják Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) április 11-én és 12-én. A rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium, a szlovén védelmi minisztérium, valamint a HM HIM képviselői vesznek részt.

HIM_képek_04.12 (5)

Az ülés résztvevőinek hétfőn délután dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka mutatta be a múzeumot és annak történetét, majd Rok Janez Šteblaj, a Katonai Örökségvédelmi Igazgatóság igazgatója és Zvezdan Marković, a maribori katonai múzeum igazgatója szólt a szlovén intézményről.

A bemutatókat követően a résztvevők megtekintették a „Magyarország a Nagy Háborúban 1914-1918” elnevezésű kiállítást.

HIM_képek_04.12 (9)

A hadisírgondozás társadalmi jelentőségét hangsúlyozta tavaly novemberben, Szlovéniában, a Nova Goricában kialakított emlékhely avatásán Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Matej Tonin, szlovén védelmi miniszter. Matej Tonin ekkor jelentette be, hogy a szlovén Nemzetgyűlés 2021. március 3-án elfogadta az államizgatásról szóló törvény azon módosítását, amely szerint a Szlovénia területén található hadisírok – valamint a külföldön található szlovén hadisírok – nyilvántartásának feladatát a szlovén védelmi minisztériumban újonnan létrehozott Katonai Örökség Igazgatósága látja el. Így a korábbi, két ország kormánya között aláírt megállapodást új alapokra kellett helyezni.

HIM_képek_04.12 (1)

Az ülésen dr. Balogh András József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, a magyar tagozat elnöke mellett Kaputa László ezredes, ljubljanai katonai attasé, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár is részt vett.

Április 12-én, az aláírást követően napirendi pontokban beszélik meg a két ország területén található hadisírok, katonatemetők rendezésének és karbantartásának kérdéseit. Magyarországnak kilenc országgal - Németország, Oroszország, Moldova, Olaszország, Szlovénia, Románia, Lengyelország, Bulgária, Ukrajna - van kormányközi megállapodása hadisírgondozással kapcsolatban. A feladatkört Magyarországon a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum látja el.