Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai összeesküvés készült Törökországban?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 1. 12:14

Törökországban kedden őrizetbe vettek egy tábornokot, aki a kormányzó, iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a világi állam letéteményesének tekintett hadsereg között kialakult feszültség középpontjában áll.

Az Anadolu Ajansi jelentése szerint Dursun Cicek tábornokot kedden letartóztatták, miután egy isztambuli ügyész kihallgatta. Az ügyész egy titkos dokumentum ügyében nyomoz, amely a sajtóban jelent meg. Ebben egy állítólagos katonai összeesküvésről van szó, amelynek célja az országot politikai káoszba sodorni – írta a hírügynökség.

A június 12-én nyilvánosságra hozott dokumentumot egy tiszt írta alá. A terv célja annak megakadályozása lett volna, hogy az AKP és a Fethullah Gülen imám vezette befolyásos vallási mozgalom “lerombolja Törökország világi berendezkedését, és iszlamista államot állítson a helyébe".

A múlt héten Ilker Basbug tábornok, vezérkari főnök fércműnek minősítette az írást, és a hadsereg befeketetítésére indított kampánynak nevezte a történteket.

A terv nyilvánosságra kerülése óta vita indult a dokumentum hitelességéről a hatalom és a hadsereg között. A katonai bíróság azt állította, hamisítványról van szó, az AKP pedig polgári bírósághoz fordult.

Az AKP és a világi vezető réteg – közte tábornokok, bírák és tudósok – hatalmi viszálya gyakran kelt politikai feszültséget a túlnyomó többségében iszlám vallású, de világi berendezkedésű Törökországban. A világi elit azzal vádolja az AKP-t, hogy terveket szövöget az állam és az egyház szétválasztásának aláásására, ezt azonban az AKP tagadja. A hadsereg az elmúlt évtizedekben többször hajtott végre államcsínyt.

Címkékeskü