Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán katonatemető lesz a Vereckei-hágón

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 1. 12:52

Katonatemetőt hoznak létre a Vereckei-hágón, ahová az 1939-ben ott kivégzett szics-gárdisták exhumált földi maradványait temetik újra – jelentették be kedden a Lemberg (Lviv) megyei tanács (közgyűlés) ülésén.

Osztap Kozak, a Julija Timosenko Blokk (BjuT) képviselője felszólalásában közölte, hogy a katonatemetőt a Vereckei-hágó Lemberg megye felé eső részének azon a helyén alakítják ki, ahol tavaly ősszel mintegy tíz, feltételezhetően szics-gárdista földi maradványait tartalmazó tömegsírt tártak fel.

A Szics-gárdát az 1939-ben kikiáltott Kárpát-Ukrajna független ukrán állam magyar és lengyel megszállókkal szembeni védelmére hozták létre, s támogatására az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) Galíciából küldött embereket – idézte a képviselőt a lembergi zaxid.net hírportál.

Kozak elmondta, hogy egyedül a szics-gárdisták szálltak szembe a Csehszlovákiához tartozó Kárpátalját 1939 márciusában elfoglaló horthysta Magyarországgal, s közülük több százan vesztették életüket. A fogságba esett mintegy 600 (lengyel állampolgárságú) galíciai ellenállót a magyarok átadták a lengyel hatóságoknak, amelyek a lengyel-magyar határon lévő Vereckei-hágóra szállították és kivégezték őket – fogalmazott a képviselő.

A Lemberg megyei tanács ukrán katonasírok feltárásával foglalkozó vállalata tavaly októberben kezdett kutatni a Vereckei-hágón a kivégzett szics-gárdisták földi maradványai után.