Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétezer katona készül az év gyakorlatára

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 8. 21:29

Idén immár negyedik alkalommal kerül sor a Magyar Honvédség legnagyobb horderejű kiképzési rendezvényére, a Bevetési Irányra. A szeptember 15. és október 15. között megrendezendő gyakorlaton 1900 katona és több mint száz technikai eszköz vesz részt. A felkészülésről a helyszínen, a Veszprém közeli „nullaponton” tájékozódtunk.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) szervezésében megrendezendő Bevetési Irány 2008 gyakorlat megmozdítja a professzionális magyar haderő majdnem minden alakulatát. A gyakorlat lehetőséget biztosít a katonák közös felkészülésére, a harcászati-hadműveleti eljárások és módszerek tökéletesítésére, valamint arra, hogy a Magyar Honvédség bemutathassa, miként tevékenykedik országvédelmi feladatok végrehajtása során.

Az ÖHP részére e gyakorlat egyébként azért különösen fontos, mert fiatal középszintű vezetőszervként kívánnak az elöljáróknak számot adni arról, hogy a megalakulásuk óta eltelt mintegy másfél év tapasztalatait feldolgozva, mennyit és milyen irányba fejlődtek tovább, illetve, hogy hogyan sikerült elmélyíteni a légierő, a szárazföldi és a logisztikai egységek közötti együttműködést.

A Bevetési Irány 2008 gyakorlat, mint minden évben, idén is egy fiktív helyzetre épül, és célja a NATO-nak is felajánlott erők – elsősorban a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen települő 62. lövészzászlóaljának bázisán kialakított zászlóalj harccsoport – működésének ellenőrzése. Ennek során azt mérik, hogy a harccsoport mire képes az ország fegyveres védelme érdekében.

Az idei gyakorlat alapkoncepciójának kialakításakor a cél a Magyar Honvédségben végbement szervezeti-, és képességfejlesztések eredményeinek bemutatása, az új szervezeti elemek működőképességének, egymásra épültségének, hatékonyságának és alkalmazhatóságának vizsgálata volt.

Az első Bevetési Irány gyakorlatot még 2005-ben rendezte meg a Magyar Honvédség. Ekkor a haderő törvényekben megfogalmazott feladatait, kialakított képességeit, valamint a zászlóalj és a dandár modul rendszerű szervezeti felépítését mutatták be a szakmai és a civil közönségnek. A gyakorlat során a katonák gyakorolták a mobil ellenőrző-áteresztő pontok és a hadműveleti szintű mobil vezetési pont működtetését. Mindemellett bemutatták a Magyar Honvédség force protection (erők védelme) képességét, vagyis a fontosabb objektumok őrzés-védelmét, illetve a VIP-személyek kísérésének módszereit.

2006-ban a Bevetési Irány gyakorlat a modul elemekre épülő műveleti dandár alkalmazási lehetőségein alapult. E gyakorlat volt az előkészítése a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásának, vagyis a tartományi újjáépítési csoport (MH PRT) alkalmazásának. Emellett kitűzött célként szerepelt a NATO részére felajánlott képességek – a force protection és a korlátozott katonai rendőri képesség – ellenőrzése és bemutatása is, és ugyancsak ekkor használták először a MILES szimulációs rendszert, amely azóta is a katonák kiképzésének egyik meghatározó alapeszköze.

Az új technikai eszközök közül a Bevetési Irány 2006 gyakorlaton mutatták be a zászlóalj mentesítő berendezést, valamint a könnyűlövész-zászlóalj híradóeszközeit tartalmazó korszerű vezetési rendszert. Az érdeklődők emellett megismerkedhettek a katonai mozgások és átcsoportosítások elengedhetetlen kellékeivel, a béketámogató műveletekben résztvevő egységek támogatására kifejlesztett hadtáp-, és technikai eszközökkel, az első térképész konténerrel, valamint a polgári-katonai együttműködés és a pszichológiai hadviselési képességgel.

 

A Bevetési Irány 2007 gyakorlat fő célkitűzése az volt, hogy a haderőreformot követően megalakult MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendelt katonai szervezetek egységes vezetési-irányítási rendszerét működés közben vizsgálják. Tavaly emellett kiemelt szerepet kaptak az úgynevezett békeállapotban megoldandó válságreagáló műveletek is. Ezek közül is elsősorban a katasztrófahelyzetek kezelése, vagyis az árvízvédelmi feladatok, az ipari katasztrófák, súlyos környezeti károk, valamint a súlyos közlekedési baleseteknél nyújtandó feladatok gyakoroltatása szerepelt a gyakorlat napirendjében. A háborús küszöb alatti konfliktusok kezelése során pedig a végrehajtandó műveletek irányításának és vezetésének hadműveleti és harcászati szintű begyakoroltatása, a készenléti szolgálatok tevékenységének bemutatása, a légi-, és földi határsértésekre történő reagálás, valamint a határbiztosítás kapott hangsúlyt.

Idén pedig, a tavalyi gyakorlat folytatásaként, a fő célkitűzés az országvédelmi műveletek megtervezése és megszervezése, a vezetési és irányítási feladatok gyakoroltatása, valamint a szárazföldi és légi kötelékek közötti együttműködés.

Az „év gyakorlataként" is emlegetett Bevetési Irány 2008 gyakorlat előkészítésében és végrehajtásában tizenhét katonai szervezet 1900 katonája és több mint száz technikai eszköz vesz részt. Az állomány és a felszerelés nagy része még augusztus 29-én, vasúti szerelvényen érkezett meg a hajmáskéri vasútállomásra. A tábor kiépítése is ekkor kezdődött, s a munkálatok még ott jártunkkor is tartottak. Például a 5/62-es lövészzászlóalj táborában már csak apróbb csinosítgatásokat végeztek a katonák, a 43-as híradó és vezetéstámogató ezred bázisát azonban még javában építették. A gyakorlat megnyitóját egyébként szeptember 15-én tartják, és a táborépítésnek addig kell befejeződnie.

Természetesen az sem véletlen, hogy a hódmezővásárhelyi székhelyű lövészzászlóaljnál már nem a táborépítés a legfőbb feladat. Farkas Imre ezredes, a debreceni Bocskai István lövészdandár parancsnokhelyettese, Hódmezővásárhely helyőrségparancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére a helyszínen elmondta: a lőtéren jelenleg a koszovói Pec-be, békefenntartó misszióba készülő a KFOR zászlóalj második váltásának a felkészítése folyik. Hiszen a békefenntartó kontingens jelentős része a hódmezővásárhelyi alakulatnál szolgál. Emellett a zászlóalj harccsoportba felajánlott erő is az 5/62-es zászlóaljra épül.

Az alegység katonái a békefenntartó kiképzést követően, már a jövő héten megkezdik a felkészülést a Bevetési Irány 2008 gyakorlatból adódó feladatokra. A felkészítés során úgynevezett század harccsoport lőgyakorlatokat hajtanak végre, amit egy éles lövészettel egybekötött komplex zászlóalj harccsoport gyakorlat követ.

Az ezredestől megtudtuk: már a gyakorlótéren vannak a zászlóalj harccsoporthoz rendelt modul elemek is. A modulok, vagyis a felderítők, a műszaki, vegyivédelmi és légvédelmi katonák, valamint a CIMIC és a PSYOPS csoport tagjai ugyancsak a jövő héten kezdik meg saját felkészülésüket, valamint teljesítik azokat az egyéni-, és kötelék-lőgyakorlatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a zászlóalj harccsoport kötelékében különböző feladatokat tudjanak végrehajtani. Ugyancsak a nullaponti gyakorlótérre érkeztek már a zászlóalj harccsoport úgynevezett megerősítő elemei, azaz a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár állományából kijelölt harckocsizó, tüzér és páncéltörő alegységek is.

A KFOR-zászlóalj katonáinak felkészítése egyébként két hónappal ezelőtt kezdődött, s már a végén tart. Jelenleg az egyéni és a kötelék lőgyakorlatokat hajtják végre (felvételeink az egyik ilyen lőgyakorlaton készültek), a záró gyakorlatot pedig szeptember 11–12-én kell teljesíteniük, hogy elmondhassák: felkészültek a békemisszióra. Ezt követően, a fél év múlva esedékes külszolgálatukig, már csak úgynevezett szinten tartó foglalkozásokon vesznek majd részt.

Farkas ezredestől megtudtuk azt is, hogy a Bevetési Irány 2008 gyakorlat részeként a debreceni dandár idén is végrehajt egy törzsvezetési gyakorlatot, Bocskai Fokos néven. Ennek során a dandár törzse egy olyan különálló feladatot dolgoz fel, amely szorosan kapcsolódik a gyakorlat témájához.


További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László