Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránát volt a ház falában

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 1. 11:30

A tűzszerészek is érzik, hogy beköszöntött a jó idő, hiszen egyre több a munkájuk. A 8. héten, azaz február 22–28-a között már húsz bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 64 bejelentést kaptak.

Február 23-án a Pest megyei Vácon, a Jégvirág és a Kamilla utcák sarkán a vízművek munkatársai dolgoztak, amikor a földből világháborús robbanószerkezeteket fordított ki a munkagépük. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy két darab, 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránát került elő, amelyeket a központi gyűjtőbe szállítottak.

Február 24-én a Komárom-Esztergom megyei Esztergom-kertvárosból kapták a hívást a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a turisták által is kedvelt környéken, az úgynevezett Madárháznál robbanószerkezetek találtak. A helyszínre a Szabó Tamás törzsőrmester vezette tűzszerész járőr vonult ki még aznap, s a terület átvizsgálása során összesen 19 darab, U-MVP62 típusú, gyakorló harckocsi aknát találtak. A robbanóanyagokat nem tartalmazó aknákat a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Február 25-én Székesfehérvárról, a Farkasvermi úton található MÉH-telepről kapták a bejelentést a tűzszerészek, a vashulladék között egy 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Martin László főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

1595897734
 

Február 26-án a főváros XI, kerületében, a Harasztos és a Brassó utcák kereszteződésében, építési munkálatok közben került elő egy, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet. A helyszínre küldött tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – a 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz aknavetőgránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén ezen a napon, Debrecenből is kaptak egy bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei. Eszerint a Csapó úton található vegyipari szakközépiskola pincéjében, az intézmény karbantartója egy világháborús robbanószerkezetet talált. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy páncéltörő gránát fejrésze került elő, amelyik robbanószerkezetet nem tartalmaz. A szaknyelven nem robbanó testnek nevezett fémdarabot a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Február 28-án a Komárom-Esztergom megyei Bajnáról érkezett a telefonhívás a tűzszerészekhez, hogy a Rózsa Ferenc utcában található egyik családik ház fala kidőlt, s a törmelék között egy világháborús kézigránátot találtak. A F1-es típusú kézigránátot a helyszínről a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr szállította el.