Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR-katonák gyűjtötték össze a tárgyi bizonyítékokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 29. 14:40

A koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) katonái a Jarinje észak-koszovói átkelőnél tartózkodó koszovói rendőröktől megszerezték a kedd délutáni fegyveres incidensről összegyűjtött bizonyító anyagot. A Blic című belgrádi lap internetes változatának szeptember 28-i, szerda késő délutáni beszámolója szerint a lap pristinai nemzetközi „forrása” arról tájékoztatta az újságot, hogy a KFOR katonái „nyomást gyakoroltak a helyszínen tartózkodó rendőrökre, hogy adják át az összegyűjtött (bizonyító) anyagot”.

„A rendőröknek kezdetben nem engedélyezték, hogy a helyszínre menjenek, majd több órával később, amikor megengedték nekik a helyszínelést, s miközben a rendőrök a bizonyító anyagot gyűjtötték, a KFOR egyik amerikai katonája megeresztett egy lövést" – írja a Blic. A lap értesülése szerint a koszovói rendőrségi egység tagjai, akik a keddi incidens után néhány órával kiszállhattak helyszínelni, észak-koszovói rendőrök voltak. A Blic „jól értesült forrása" szerint a KFOR „először nem akarta megengedni a rendőrségnek a helyszín megközelítését". „Több, mint két óráig győzködték a KFORT arról, hogy a rendőrség a törvények értelmében tartózkodik a helyszínen" – írja a belgrádi lap.

„A KFOR megkísérelte megakadályozni a helyszín megközelítését. A rendőrök (ekkor) konzultáltak pristinai parancsnokságukkal, ők pedig ezt követően a KFOR-parancsnoksággal. Csak ezt követően vált lehetővé, hogy a rendőrök elvégezzék a helyszínelést" – állítja Blic, közelebbről meg nem nevezett pristinai forrása.

„Arra akarták rávenni a rendőrt, hogy adja át az összegyűjtött golyóhüvelyeket és készítsen jelentést. A KFOR e kérése meg lett tagadva, ám néhány perc múlva a rendőrállomást felhívta a koszovói rendőrségi szolgálat igazgatója és kiadta az utasítást a (bizonyító) anyag átadására" – olvasható a Blic honlapján.

Kedden szerbek egy csoportja gépjárművel megkísérelte áttörni a katonák által felállított útakadályt az átkelőnél. Akkor egy békefenntartó megsérült. Az incidens során el akarták venni az egyik katonától a fegyverét, de ő szóbeli figyelmeztetés után lövéseket adott le, és megsebesítette a vele erőszakoskodó polgári személyt. A történtek után eldurvult a helyzet, a békefenntartókra házilag készített robbanószerkezeteket dobáltak.