Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiadják az Egyesült Államoknak az elfogott al-Kaida-vezetőket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 9. 6:51

Iszlámábád kiadja az Egyesült Államoknak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét és két társát, akiket a minap fogtak el Pakisztánban amerikai segítséggel – közölte szeptember 8-án csütörtökön a pakisztáni hadsereg szóvivője. Athar Abbász nem mondta meg, mikor adják ki, de leszögezte: a pakisztáni hatóságoknak és a katonai vezetésnek mindig is az volt a leghatározottabb szándéka, hogy felszámolja az al-Kaida pakisztáni szárnyát.

Júnisz al-Mauritánit és az al-Kaida két másik ismert alakját, Abdulgaffár as-Samit és Messzara as-Samit a minap fogták el a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány székhelyén, Kvettában, ahol az országban és a külföldön végrehajtott terrorcselekményeiket kitervelték.

A pakisztáni hadsereg szerint Júnisz al-Mauritánit még “személyesen" Oszama bin Laden, az al-Kaida május elején megölt vezetője bízott meg azzal, hogy “dolgozzon ki és hajtson végre merényleteket amerikai állampolgárok, valamint jelentős katonai és polgári célpontok ellen az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában".

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szerdán jelezte, hogy az amerikai hatóságok ki akarják hallgatni Júnisz al-Mauritánit, de azt nem mondta, hogy kérni fogják kiadatását.

A három terrorista elfogása arra utal, hogy Pakisztán túltette magát a Bin Laden elleni amerikai kommandós akció miatti sértődöttségén. Egy pakisztáni biztonsági elemző szerint helyreállt az együttműködés az ISI pakisztáni és a CIA amerikai hírszerző ügynökség között.