Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilencezer tengerészgyalogost vezényelnek Afganisztánba

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 30. 9:43

Az Egyesült Államok 9000 főből álló tengerészgyalogos kontingenst vezényel az afganisztáni Helmand tartományba. Amerikai hírforrások kormányzati információkra hivatkozva közölték a hírt. A tervek szerint az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák létszámának növekedését december 1.-én jelenti be az USA elnöke, Barack Obama.

A későbbiekben, a tengerészgyalogosok érkezése után további ezer katonai oktatót is a térségbe vezényelnek. 2010. február 1-től várható az új kontingens érkezése.

Korábban az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Támogatási Erők) parancsnoka, Stanley A. McChrystal tábornok szorgalmazta az országban szolgálatot teljesítők létszámának 35-40 ezer fővel történő növelését.

Jelenleg Afganisztánban mintegy 68 ezer amerikai katona szolgál, azonban mindezidáig nem sikerült biztosítani a koalíciós erők győzelmét a tálibok felett.

McChrystal tábornok úgy fogalmazott, hogy amennyiben a közeljövőben nem növelik a kontingens létszámát, a NATO erők vereséget szenvedhetnek a tálib erőktől.

Mindeközben Afganisztánban egyre nagyobb az elégedetlenség a nemzetközi erők jelenlétével szemben. A gyűlölködés oka, hogy a NATO erők tálibok elleni műveletei során több alkalommal civilek áldozatul esnek.

A közelmúltban Kunduz tartományban egy német tiszt által elrendelt légicsapásnak 125 polgári áldozata volt.