Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránát a Balaton partján

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 30. 11:19

A 48. héten, azaz november 23–29-e között 30 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tíz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2198 bejelentést kaptak.

November 24-én, a főváros XII. kerületében, a Toman István utcában tereprendezés közben egy világháborús robbanószerkezetre bukkantak a munkások. A „leletről" természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 88 milliméteres repesze aknavetőgránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

November 25-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Levelekről érkezett a bejelentés a honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy a település polgármesteri hivatalába valaki egy második világháborús gyalogsági lőszert vitt be, amelyet az alkalmazottak a páncélszekrénybe elzártak. A tűzszerészek – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – a lőszert a központi gyűjtőbe szállították.

November 27-én a Veszprém megyei Hidegkúton, a helyi lovardában talajrendezés közben bukkantak egy második világháborús robbanószerkezetnek látszó tárgyra a dolgozók. A bejelentést követően a Strak Vince törzsőrmester vezette tűzszerész járőr indult a helyszínre, ahol megállapította, hogy mindössze egy 120 milliméteres aknavetőgránát stabilizátora került elő, amely robbanószerkezetet nem tartalmazott. A szakzsargonban nem robbanótestnek nevezett eszközt a tűzszerészek a gyűjtőbe szállították.

Szintén november 27-én a Nógrád megyei Szügyön, a Rákóczi utca felújítása közben került elő egy 45 milliméteres pálcalőszer és egy 76 milliméteres kommulatív lőszer. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezeteket az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyancsak ezen a napon a Somogy megyei Balatonmáriafürdőn, a Hajóállomás és a strand közelében, az üdülőövezetben egy RG–42-es típusú kézigránátot találtak az arra járók. A veszélyes szerkezetet a Strak Vince törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.