Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiürítettek hat házat a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 4. 7:46

A 17. héten, azaz április 25. és május 1. között 63 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 29 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 774 bejelentést kaptak.

Április 26-án Keszthelyről kapták a hívást a tűzszerészek, amely szerint a Bercsényi utcában, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 88 milliméteres, német gyártmányú páncélgránát került elő, amelyet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítettek meg.

Ugyanezen a napon Hegyeshalomban is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a település szélén, a főút mellett, útjavítási munkálatok közben világháborús robbanószerkezet került elő. A Sulykovszki Róbert zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr egy 150 milliméteres, magyar gyártmányú, repeszromboló gránátot talált. A robbanószerkezet kiemelésének idejére a tűzszerészek kétszáz méter sugarú körben lezárták a területet, ez azt jelentette, hogy a főúton szünetelt a járműforgalom, s hat ház lakóinak ideiglenesen el kellett hagyniuk otthonaikat. A repeszromboló gránátot a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Április 28-án Letenyére hívták a tűzszerészeket, mivel a helyiek úgy emlékeztek, hogy egy megjelölt helyen több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet rejt a föld. A terület felderítése során tucatnyi eszközre rá is bukkant a Szalai Attila zászlós vezette járőr. Előkerült tizenegy darab, német gyártmányú páncélelhárító rakéta, egy páncélököl harcirész, egy F1-es típusú kézigránát, valamint közel három kilogrammnyi robbanószer maradvány. A veszélyes világháborús szerkezeteket a tűzszerészek a helyszínen megsemmisítették.

Szintén április 28-án Kisfaludra vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei. A Malomhegyi úton ugyanis csatornázási munkálatok közben több robbanószerkezetre bukkantak a munkások. A Strak Vince törzsőrmester vezette járőr kilenc darab, 150 milliméteres, magyar gyártmányú repeszromboló gránátot talált a helyszínen, amelyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Május 1-jén Veresegyházon, a Sportföld és a Rózsa utak kereszteződésében, kutyasétáltatás közben bukkant egy járókelő második világháborús robbanószerkezetre. A 37 milliméteres, magyar gyártmányú, űrméret feletti páncélrobbantó gránátot a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.