Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös nyelv a doktrínafejlesztésben

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. április 25. 11:40

Negyedik alkalommal szerveznek NATO Doktrínafejlesztési Tanfolyamot Budapesten. Az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság, valamint a NATO Transzformációs Parancsnokság (Allied Command Transformation, ACT) és a NATO Szabványosítási Hivatal (NATO Standardization Office, NSO) közös rendezvényére április 24-27. között kerül sor.

Az immár hagyományosan a Magyar Honvédség égisze alatt megszervezett tanfolyamot – amely jelenleg a NATO legfontosabb képzési formája, ahol doktrína felelősöket és kidolgozókat képeznek – Bárány Zoltán ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettese nyitotta meg. Beszédében rávilágított a közös doktrínafejlesztés fontosságára. Mint fogalmazott, napjaink dinamikusan változó biztonsági környezete – amelyet az orosz-ukrán háború is jól példáz –, illetve az új műveleti terek és eljárások megjelenése gyors és rugalmas alkalmazkodást követel meg a szövetség minden tagjától. Hozzátette, ez mind a haditechnikára, mind pedig az eljárásmódokra igaz.

Bárány Zoltán ezredes aláhúzta, hogy a doktrínák és szabványok azok az eszközök, amelyek maximalizálják a koherenciát és az interoperabilitást a szövetségesek között, így a doktrínafejlesztési tanfolyam célja is az, hogy egységes szemléletmódot nyújtson a NATO, illetve nemzeti doktrínafelelősök és kidolgozók számára a műveleti eljárások megalkotása során.

A négynapos tanfolyamra kilenc NATO-tagországból huszonhárom jelentkező érkezett, a Magyar Honvédséget pedig öt fő képviseli. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kurzust az idei évtől kezdődően immáron két alkalommal fogják megrendezni, legközelebb idén októberben.