Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös ügyünk hazánk védelme

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2022. március 12. 0:10

Az aszódi Művelődési Házban megrendezett honvédelmi fórumon tartott előadást az érdeklődőknek Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 11-én, pénteken.

PÁT_lakossági_képek (2)

Németh Szilárd leszögezte: „a haza, Magyarország védelme nemzeti ügyünk. Ebben kiemelt szerepet tölt be a Magyar Honvédség, ami nélkül országunk védelme nem képzelhető el. Most még nagyobb feladat hárul katonáinkra, hiszen a szomszédos Ukrajnában háború dúl.

A Magyar Honvédség azonban nem csak fegyveres, hanem támogató feladatokat is ellát. Erre van szükség a járványhelyzet idején is. Az elmúlt időszakban a magyar katonák nem csak a déli határvidéken szolgálva védték a polgárok életét, de a koronavírus-járvány kitörését követően a kórházakban, az egészségügyi intézményekben is. „A Magyar Honvédség nélkül a járványt ilyen professzionális módon kezelni, mint ahogy Magyarország kezelte, nem lehetett volna. A magyar honvédek kiemelkedő, nélkülözhetetlen feladatokat végeztek el a koronavírus elleni küzdelemben” – mondta Németh Szilárd.

PÁT_lakossági_képek (5)

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részleteinek és eddigi eredményeinek ismertetése után elhangzott: az ukrán háborús helyzet hatással van hazánk biztonsági helyzetére is. „A kialakult, új helyzet miatt szükség lehet a védelmi költségvetés a már tervezetten felüli, további emelésére, illetve a Magyar Honvédség bővítésére is. Ehhez azonban szükség van a társadalom együttműködésére is” - figyelmeztetett Németh Szilárd.