Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR: kiváló teljesítmények

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kapás Viktor István hadnagy |  2022. március 12. 7:15

Elismerésekkel jutalmazta a közelmúltban a szlovén és a lengyel haderő két; a KFOR-misszióban szolgálatot teljesítő magyar altiszt munkáját.

A Magyar Honvédségben elsőként Szirmai Balázs főtörzsőrmester vehette át a szlovén védelmi miniszteri szintű „nemzetközi együttműködésért” altiszti jel elnevezésű elismerést. A magyar és nemzetközi vonatkozásban is vezénylőzászlósi és rangidős altiszti beosztást ellátó katona a megfigyelő-összekötő csoportban teljesít szolgálatot.

„A mi csoportunk Koszovó keleti részének egyik járásában teljesít szolgálatot. Egyebek mellett a feladatunk a megfigyelés: jelenlét fenntartó járőrözés közben ellenőrizzük például, hogy nincs-e valahol útzár, vagy éppen nagyobb csoportosulás. Emellett a járásban kulcsfontosságú pozíciót betöltő személyekkel tartjuk a kapcsolatot, folyamatosan tárgyalunk velük és információkat cserélünk. Az összegyűjtött információkat értékeljük és arról jelentünk a KFOR-parancsnokának. A térségben rajtunk kívül török, görög, olasz, svájci, amerikai és szlovén katonák teljesítenek szolgálatot. Minden nemzet rangidős altisztje részt vesz a havi rendszerességgel levezetett gyűléseken, ahol tájékoztatjuk egymást a járásban történtekről. Az elismerés átvételekor kiemelték pozitív hozzáállásomat és proaktivitásomat, illetve, hogy ezekkel nagyban hozzájárultam az altisztek megbecsültségének növeléséhez” - fogalmazott Szirmai Balázs főtörzsőrmester, akit Andrej Jurjeviĉ főtörzszászlós, a Keleti Regionális Parancsnokság Nem Kinetikus Zászlóaljának vezénylőzászlósa terjesztett fel az elismerésre, és ő maga is adta át.

Szirmai Balázs ftőrm - Szlovén elismerés

Szintén különleges elismerést vehetett át lengyel bajtársaitól Kiss Róbert törzszászlós, az MH KFOR kontingens vezénylőzászlósa. A lengyel és a magyar kontingens - némi átfedéssel - közel párhuzamosan teljesítette, illetve teljesíti fél éves külszolgálatát. Mielőtt a lengyel kontingens hazautazott volna, Kiss Róbert törzszászlós megkapta a 44. váltás szolgálati jelét.

„Érdekesség, hogy náluk minden váltás saját szolgálati jellel bír, mivel azon az aktuális alegységek címerét is feltüntetik. Azt kell mondjam, hogy noha minden nemzettel jó a kapcsolatunk, a lengyel féllel különösképp zökkenőmentes volt az együttműködés; számos területen kölcsönösen kisegítettük, támogattuk egymást. Emellett részt vettünk a másik fél ünnepségein és közös sportversenyt is szerveztünk” - mondta Kiss Róbert törzszászlós, aki a KFOR kontingens vezénylőzászlósaként a legénységi és altiszti állományért felel.

Kiss Róbert törzszászlós - Lengyel elismerés