Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen gyakorlatozik Ukrajna és a NATO

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 13. 8:16

Kéthetes hadgyakorlat kezdődött hétfőn Ukrajna és a NATO részvételével a Fekete-tengeren. A szárazföldi, haditengerészeti és légi hadgyakorlaton mintegy 1000 ukrán katona, valamint 12 másik ország, közöttük az Egyesült Államok, Belgium és Németország mintegy 500 katonája vesz részt – áll az ukrán védelmi minisztérium közleményében.

A hadgyakorlat a tengeri kalózkodás elleni felkészülést célozza. Az elmúlt években Szomália és Nigéria partjainál több olyan teherhajót raboltak el kalózok, amelyeknek ukrán legénysége volt.
A katonák egy kalózok által elfoglalt hajó kiszabadítását és a kalózok szárazföldi bázisának megsemmisítését gyakorolják.

A Sea Breeze (Tengeri Szellő) kódnevű hadgyakorlatot 1997 óta tartják Ukrajnában. Tavaly a kijevi parlament nem járult hozzá a hadgyakorlathoz, 2006-ban és 2007-ben az orosz ajkúak vezette NATO-ellenes tüntetések miatt mondtak le róla.
Májusban a parlament engedélyezte az idei hadgyakorlatot.
A februárban hivatalba lépett oroszbarát új ukrán elnök, Viktor Janukovics elődje politikájával felhagyva kizárta Kijev NATO-csatlakozását, de további együttműködést ígért az atlanti szövetséggel.

Hétfőn kisebb NATO-ellenes tüntetést tartottak a hadgyakorlat főhadiszállásául szolgáló Odessza fekete-tengeri kikötővárosban.