Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldi egyenruhásokat ölt meg egy afgán katona

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 7. 8:48

A NATO és az afgán hatóságok közös vizsgálatot indítottak azon sajtóhírek nyomán, miszerint egy afgán katona megölte a nemzetközi erők több katonáját a dél-afganisztáni Hilmend tartományban.

Az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője szombaton közölte, hogy tudnak a Hilmend tartományban előző napon történt incidensről, amelynek során a NATO-vezetésű nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kötelékében szolgáló két amerikai tengerészgyalogos vesztette életét. Részleteket azonban csak a vizsgálat lezárulta után tesznek közzé.

Juszuf Ahmadi, a tálibok egyik szóvivője azt állította, hogy egyik szimpatizánsuk három külföldi katonát ölt meg a Szangin körzetében fekvő Tamirano támaszponton. Az afgán hadseregbe két-három hete beállt katona a tett elkövetése után átszökött a tálibokhoz.

A NATO-erők megosztják támaszpontjaikat az afgán hadsereggel, és közösen járőröznek. A szoros kapcsolatra azért is szükség van, hogy a nemzetközi erők támogassák a mind több műveletet végrehajtó afgán katonákat, ugyanakkor a koalíciós erők ezáltal kiszolgáltatottabbá válnak az ellenséges beszivárgók támadásaival szemben.

Július 21-én egy afgán katona két amerikai kiképzőt lőtt agyon. Nyolc nappal korábban egy afgán katona három brit katonát ölt meg egy dél-afganisztáni támaszponton. Tavaly novemberben öt brit katonát lőtt le egy afgán rendőr, egy hónappal korábban pedig két amerikai katonával végzett a velük járőröző afgán rendőr.

Ezek az esetek tovább táplálják a kételyeket az afgán erők megbízhatóságát illetően, miközben a kabuli hatóságok és nemzetközi partnereik abban állapodtak meg, hogy legkésőbb 2014 végén az afgán erők átveszik a teljes felelősséget az ország biztonságáért. Az afgán kormány háromszázezer fős biztonsági erőt akar kiállítani, ám az újoncok gyors ütemű felvétele azzal a következménnyel járhat, hogy a tálibok bejuttatják híveiket a hadsereg és a rendőrség kötelékébe.

Afganisztánban a tálib rendszer 2001-es megdöntése óta nem tapasztalt mértéket öltött az erőszak, noha már 150 ezer fős nemzetközi erő teljesít szolgálatot az országban.