Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

17 ezer katonát telepített Venezuela a kolumbiai határ közelébe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 13. 10:24

Venezuela 17 ezer katonát vezényelt kolumbiai határára, hogy megakadályozza a csempészetet, amely meglátása szerint súlyos károkat okoz gazdaságának. A határőrizet megszigorítására helyi idő szerint augusztus 11-én, hétfőn került sor.

Caracas néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy – egyelőre egyhavi kísérleti időszakra – éjszaka minimálisra csökkenti a személy- és járműforgalmat a 2200 kilométernyi határszakaszon, szintén annak érdekében, hogy nehezítse a Kolumbia felé tartó csempésztevékenységet.

A döntéseket megelőzően olyan adatokat tettek közzé, amelyek szerint idén már 40 millió liter kicsempészni próbált üzemanyagot és 21 ezer tonna élelmiszert foglaltak le a hatóságok. Venezuelában a világon a legolcsóbb a benzin: egy teletankolás ára nem éri el egy palack ásványvízét. A kormány szerint Venezuelának évi 3,65 milliárd dollárnyi kárt okoz a csempészet.

Kolumbiában szintén nem örülnek ennek a tevékenységnek, mert az olcsóbb külföldi áru visszaveti a helyi termékek kereskedelmét.

A határőrizet megszigorításáról és az éjszakai lezárásról caracasi források szerint csúcsszinten, a két ország elnöke között született megegyezés. A venezuelai Nicolás Maduro és a kolumbiai Juan Manuel Santos nemrégiben tartottak a csempészet témájának szentelt kétoldalú találkozót.