Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai együttműködésről tárgyalt Iránban az orosz légierő parancsnoka

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 22. 17:09

Teheránban tárgyalt Viktor Bondarev, az orosz légierő parancsnoka az iráni légierő vezetőivel a katonai együttműködésről és a ballisztikus rakétákról – jelentette október 21-én, hétfőn az iráni média.

A tárgyalások egyebek között a légvédelmi berendezésekről folytak, különös tekintettel az elektronikus lehallgató rendszerekre, radarokra és rakétákra – közölte Farzad Eszmaili tábornok, az ország valamennyi légi erejét tömörítő Hatam-ol Anbia egység egyik vezetője.

Kitért az Sz-300 légvédelmi rendszer szállításával kapcsolatos problémákra is. Állítása szerint mihelyst sikerül rendezni a nézeteltéréseket, a rendszert leszállíthatják Iránnak.

Moszkva 2007-ben kötött szerződést a 800 millió dollár (jelenlegi árfolyamon 235 milliárd forint) értékű rendszer szállításáról Teheránnal, 2010-ben azonban az Irán elleni újabb ENSZ-szankciók miatt felmondta azt. Irán kártérítést követel a szerződés felmondása miatt.

Bondarev hétfőn találkozott Ali-Amír Hadzsizadével, az Iszlám Forradalmi Gárda légi és űrerejének parancsnokával is, aki bemutatta neki a Jászir nevű iráni pilóta nélküli repülőgépet – írta a gárda hivatalos honlapja, a Sepahnews.com.

A 3 méteres drónt az amerikai ScanEagle mintájára tervezték, amelyet Irán 2012 decemberében fogott el. Teheránnak – állítása szerint – sikerült megfejtenie a gép titkait és megkezdte a gyártását is.

Hadzsizade átadott Bondarevnek „egy videót is, amely a Perzsa-öbölben tartózkodó külföldi (amerikai) erők megfigyeléséről készült" – írta a Sepahnews.com.

Az elmúlt húsz évben jelentős katonai együttműködés alakult ki Irán és Oroszország között, amelynek keretében Moszkva egyebek mellett vadászbombázókat és más katonai berendezéseket is szállított Teheránnak – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.