Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kongói hadsereg visszafoglalt egy települést a lázadóktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 23. 17:31

A Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege november 22-én, csütörtökön visszafoglalta az ország keleti részén fekvő Sake települést a Március 23. (M23) mozgalom lázadóitól – közölte Lambert Mende tájékoztatási miniszter. Sake szerdán került a lázadók kezére.

A kongói kormány szóvivője közben bejelentette, hogy felfüggesztették tisztségéből a vezérkari főnököt. Gabriel Amisi tábornok ügyében vizsgálat indult, miután egy ENSZ-jelentés alapján felmerült a gyanú, hogy fegyvert adott el lázadóknak. Az M23 lázadói csütörtökön párbeszédet követeltek Joseph Kabila kongói elnöktől, mielőtt bármilyen kivonulást végrehajtanának a kedden elfoglalt Gomából, Észak-Kivu tartomány székhelyéről.

Joseph Kabila kongói, Paul Kagame ruandai és Yoweri Museveni ugandai elnök szerdai kampalai tanácskozása végén felszólította a Március 23. mozgalmat, azonnal szüntesse be offenzíváját és vonuljon ki Gomából.

Jean-Marie Runiga Lugerero, az M23 vezetője csütörtökön az ugandai fővárosba utazott, hogy Museveni elnökkel tárgyaljon – közölte a mozgalom kommunikációs vezetője. A lázadók előzőleg még elutasították a tárgyalást a kormánnyal.

Az M23 lázadói, akiket Kinshasa és az ENSZ szerint Ruanda és Uganda katonailag támogat, tavasz óta harcolnak a kormányerőkkel.

A harcok miatt Észak-Kivuban drámai a humanitárius helyzet. Ezrek menekültek el gyalog Sakéből a Goma közeli Mugungában lévő menekülttáborba. Az Oxfam szerint a gomai víz- és áramhiány miatt az emberek a Kivu-tóból hordják a vizet, ami miatt kolerajárvány fenyeget. A civil szervezet becslése szerint 120 ezer ember szorul sürgős segítségre a kelet-kongói tartományban.

Kongói és ENSZ-források szerint angolai, zimbabwei és namíbiai katonák is feltűntek az összecsapások helyszínén.

A kinshasai Le Palmares című lap azt írta, hogy angolai katonák érkeztek a Kivu-tó déli csücskében lévő Bukavuba, hogy segítséget nyújtsanak a kongói hadseregnek. A hírt a lap szerint nem hivatalosan kongói elnökségi forrás is megerősítette.

Az ENSZ kongói missziójának az egyik tagja Bukavuban a neve elhallgatását kérve azt mondta, hogy Zimbabwéből és Namíbiából érkeztek katonák a városban, és egy részük már elindult a tó északi partján fekvő Goma irányába, hogy csatlakozzék a hadsereghez és a Mai Mai milíciához – jelentette a spanyol hírügynökség.