Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai túszokat engedett szabadon a FARC

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 23. 19:46

A kolumbiai védelmi minisztérium november 22-ei, csütörtöki bejelentése szerint szabadon engedett négy elrabolt kínai polgári személyt a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadószervezet, amely tartós békemegállapodásról tárgyal a kormánnyal.

Megfigyelők szerint a gerillák döntése a Havannában folyó tárgyalások előremozdítását célozza.

A kormány viszont úgy értékelte, hogy a FARC kétszínűségét bizonyító lépésről van szó, mert a szervezet idén többször azt hangoztatta, hogy nincsenek már túszai.

A most kiszabadultak elengedését célzó erőfeszítésekben részt vevő vöröskereszt képviselője nem tudta megerősíteni, hogy a foglyok a gerillák rabságában voltak.

A FARC 1964 óta folytat fegyveres harcot a mindenkori bogotái kormány ellen. A harcokban több ezren haltak meg és milliók menekültek el otthonukból. A szervezet és a kormány most olyan megállapodást próbál kidolgozni, amely hosszú távra véget vet az ellenségeskedésnek.

A lázadószervezet, amelynek régebben gyakran használt módszere volt a túszejtés, a tárgyalások hét eleji kezdetén már bejelentette, hogy két hónapig egyoldalúan tűzszünetet fog tartani. Minden bizonnyal ezt kívánják nyomatékosítani a túszok elengedésével is.

A most kiszabadult kínaiak egy brit olajcégnek dolgoztak Kolumbiában. Tavaly nyáron rabolták el őket, azóta a dzsungelben kialakított fogolytáborokban raboskodtak.