Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kurd lázadók kivonulnak Törökországból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 9. 11:31

Megkezdődött a kurd fegyveres lázadók kivonulása Törökországból – közölte május 8-án, szerdán a kurdokat támogató Béke és Demokrácia Pártjának (BDP) egyik vezetője, Selahattin Demirtas.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai egy másik nyilatkozó, Gultan Kisinak szerint szerdán kezdték meg a távozást Észak-Irak felé. Megfigyelők hozzáteszik, hogy a május 8. elsősorban egy jelképes dátum, és a körülbelül kétezer lázadó ténylegesen már korábban megkezdte a kivonulást.

Demirtas szerint a folyamat 3-4 hónapig tarthat, és a felkelők valószínűleg az éjszaka leple alatt mozognak majd. A PKK azzal számol, hogy első csoportjai egy héten belül iraki területre érnek, ahol 2500 helyi társuk vár rájuk.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő több ízben is megígérte a lázadóknak, hogy a hadsereg nem fog rájuk támadni, miközben elhagyják az országot. Murat Karayilan, a PKK katonai parancsnoka figyelmeztette Ankarát: támadás esetén azonnal leállítják a kivonulást.

Demirtas értésre adta: nem tart attól, hogy Erdogan megszegi a szavát, de szerinte bizonyos kétes, kormányzati ellenőrzés alá nem tartozó erők meghiúsíthatják a műveletet.

A kurd fegyveresek távozása a Törökországban bebörtönzött Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér és a török titkosszolgálat (MIT) közötti, több hónapig zajló tárgyalások eredménye. Öcalan a harcok befejezéséért cserébe azt kérte, hogy a török állam biztosítsa az ország területén élő 12-15 millió kurd jogait.

Az 1984 óta tartó fegyveres konfliktusban több mint 45 ezer ember vesztette életét a török hadsereg adatai szerint.