Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legnagyobb amerikai partraszállító hajó kötött ki Splitben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 9. 14:11

Behajózott a spliti kikötőbe az Egyesült Államok legnagyobb partraszállító hajója, a Mesa Verde – írták a horvát lapok október 8-án, szerdán. A 208 méter hosszú, 32 méter széles hadihajó az amerikai haditengerészet VI. flottájához tartozik, és csütörtökig fog horgonyozni a spliti kikötőben.

A hajó a horvát hadsereg és az Egyesült Államok közötti kétoldalú katonai együttműködés keretében kötött ki hétfőn Splitben.

A hajó képes változtatni merülésén, hogy partra tudjon tenni kétéltű járműveket. Mintegy száz másfajta katonai járművet is tud szállítani, köztük a Hummereket, páncélozott járműveket és kamionok is. Amennyiben szükséges, harckocsik befogadására is alkalmassá tehető. A fedélzeten csapatszállító helikopterek vannak, amelyek ötven ember szállítására alkalmasak. A hajón olyan repülőgépek is landolhatnak, amelyek képesek függőleges le- és felszállásra.

A hajón egy nagy befogadóképességű kórház is működik. Utoljára öt nappal ezelőtt kellett bizonyítania a személyzetnek rátermettségét, miután az Ádeni-öbölben leszállás közben a tengerbe zuhant egyik helikopterük. A balesetben nyolc ember súlyosan megsérült.

A hajón 699 tengerésztiszt szolgál. A hajó még márciusban hajózott ki az Egyesült Államokból, fél éven át a Perzsa-öbölben állomásozó erőknek nyújtott logisztikai támogatást.