Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO és Oroszország közösen lép fel a terrorizmus ellen

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. október 23. 12:36

Nem megengedhető, hogy terroristák különböző akcióikkal gyáva módon kioltsák ártatlan emberek életét. A NATO és Oroszország egymás mellett harcol a nemzetközi terrorizmus ellen – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára, a Brüsszelben zajló védelmi miniszteri találkozó második napján, október 23-án.

Az orosz delegációval történt tárgyalásokat követően a főtitkár részvétét fejezte ki a közelmúltban történt volvográdi terrortámadás áldozatainak és egyúttal közölte: a felek közötti együttműködés több területén is „jelentős előrelépés történt." Ilyen terület például a nemzetközi terrorizmus elleni harc, amelynek kapcsán elhangzott: a közelmúltban a NATO és Oroszország közösen sikeres légierős hadgyakorlatot hajtott végre. A gyakorlat fő célkitűzése az volt, hogy elrettentsék a terroristákat az esetleges civil repülőgépek segítségével elkövetett akcióktól.

Hallhattuk azt is, hogy a szövetség sikeresen tesztelte a közösségi tereken és járműveken esetlegesen elhelyezett robbanószerkezeteket detektáló, új fejlesztésű technikai rendszert.

1595961921

Anders Fogh Rasmussen kiemelte azt is, hogy a közös együttműködés Afganisztánban is folytatódik tovább. Példaként említette a régi szovjet típusú helikopterekből álló afgán forgószárnyas-flotta üzemeltetésének és fenntartásának területét. A főtitkár ismét megerősítette, hogy a felek nagyszabású hadgyakorlatainál igen lényeges az átláthatóság és mint mondta „ezen a területen is sikerült tovább lépni."  Ugyanakkor közölte: az esetleges közös rakétavédelem kérdésében nem történt előrelépés. 
A főtitkár végül kiemelte: mindkét fél állást foglalt amellett, hogy a szíriai konfliktus politikai úton történő feloldása érdekében sürgősen nemzetközi konferencia összehívására van szükség.

Mint az közismert, a Magyar Honvédség kijelölt állománya is részt vesz a novemberben sorra kerülő Steadfast Jazz 2013 elnevezésű gyakorlaton. Anders Fogh Rasmussen ezzel kapcsolatban korábban leszögezte: úgy tekint erre a gyakorlatra, mint a közeljövő „nagyszabású NATO-hadgyakorlatainak előszobájára." Többször elhangzott ugyanis: az ISAF-misszió mandátumának lejárata után középpontba kerül a szövetséges csapatok rendszeres kiképzése, képességeinek szinten tartása és ez csakis úgymond összhaderőnemi hadgyakorlatok útján lehetséges.

Fotó: nato.int