Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-főtitkár elítélte az újabb észak-koreai kísérleti atomrobbantást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 10. 14:24

Határozottan elítélte az újabb észak-koreai kísérleti atomrobbantást Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szeptember 9-i, pénteki nyilatkozatában.

Jens Stoltenberg nagyon aggasztónak nevezte az ötödik kísérleti atomrobbantását és felszólította, hogy azonnal, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon hagyjon fel minden nukleáris és ballisztikus rakétakísérletével, amellyel súlyosan aláássa a nemzetközi biztonságot.
Kijelentette, az északi-koreai vezetésnek újra részt kell vennie az atomprogramja leszerelését célzó nemzetközi tárgyalásokon és be kell tartania nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rendszer fennállásának 68. évfordulója alkalmából.

Phenjan április óta többször tesztelt ballisztikus rakétát, ezek mindegyike a Japán-tengerbe csapódott be.
Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, a legutóbbit pedig januárban, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikusrakéta-technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be ellene.

A szankciók azonban ellentétes hatást gyakoroltak Észak-Koreára: az ország azóta számos kísérletet hajtott végre ballisztikus rakétákkal, Kim Dzsong Un phenjani vezető pedig fogadkozott, hogy fejleszteni fogja nukleáris fegyvereit.