Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rendfenntartó erők több tagja meghalt a szlovjanszki harcokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 6. 13:57

Az ukrán rendfenntartó erők négy tagja meghalt a szakadár oroszbarát fegyveresekkel Szlovjanszkban vívott május 5-én, hétfő délelőtti harcokban, és mintegy harmincan megsebesültek – közölte az ukrán belügyminisztérium.

A közlemény szerint a harcok hétfő délután is zajlottak a szakadárok erősségének számító kelet-ukrajnai városban. Az ukrán belügyi tárca állítása szerint a mintegy 800 főnyi szakadár fegyveres élő pajzsként használja a lakosságot, és lakóházakra is lőtt.

Az ukrán védelmi minisztérium hétfő délután azt közölte, hogy Szlovjanszkban lelőtték a hadsereg egyik helikopterét, a pilóták azonban túlélték a támadást.

Arszen Avakov belügyminiszter egy Szlovjanszk közeli ellenőrzőponton nyilatkozott a sajtó munkatársainak. „Az a küldetésem, hogy eltávolítsam a terroristákat" – jelentette ki.

Az ugyancsak a helyszínen tartózkodó Sztepan Poltorak altábornagy, az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU) parancsnoka azt mondta, hogy ellenfeleik jól képzettek és jól felszereltek. „Mindent megtesznek azért, hogy nehézfegyverek bevetésére kényszerítsenek bennünket. Mi azonban tartózkodunk ettől, hogy megkíméljük a polgári lakosságot" – hangsúlyozta Poltorak.

Vadim Orel, a felkelők parancsnoka az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán haderő egy helikopterről lőtt rájuk, egy Szlovjanszktól öt kilométerre délre található másik településen pedig rakétákat vetett be.

Az ukrán belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a harcok körülbelül egy órával dél előtt robbantak ki az NGU által múlt pénteken elfoglalt Szlovjanszk peremén, ahol a terrorellenes műveletben részt vevő ukrán katonákon rajta ütöttek a – mint Avakov is fogalmazott – nehézfegyvereket bevető „terrorista csoportok".