Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Verhetetlen felderítők – Spárta 300

Szöveg: Horváth Béla százados |  2014. május 6. 11:56

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a „Spárta 300” elnevezésű, meghívásos rendészeti bajnokságot a Debrecen melletti Erdőspuszta területén. Az Országos Sport és Szabadidő Tábor rendezvény keretein belül sorra kerülő rangos versenyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól két csapat vehetett részt.

1595971518
A „Spárta 300" egy olyan erő-állóképességi verseny, amely még a cross-fitt sportág legfelkészültebb sportolóit is kemény megterhelésnek veti alá

A címvédő 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái az idén is veretlenek maradtak, de a 39. Lövészzászlóalj csapata is becsülettel helytállt. Ők most először próbálták ki magukat az erőpróbán. A versenyre 12 csapat érkezett, köztük természetesen rendőrök, TEK-esek és büntetés-végrehajtók válogatottjai vettek részt. A Hajdú Rendészeti Sportegyesület külön szervezésében sorra kerülő vetélkedésre a csapatok mellett a családtagok és a szurkolók is szép számmal érkeztek.

A „Spárta 300" egy olyan erő-állóképességi verseny, amely még a cross-fitt sportág legfelkészültebb sportolóit is kemény megterhelésnek veti alá. A legtöbb ember már az első feladaton is aligha jutna tovább, ami huszonöt húzódzkodással kezdődik, majd egy hatvankilónyi súlyt kell felemelni a földről álló helyzetig ötvenszer. Ezután következik az ötven, fekvőtámaszban végzett karhajlítás-nyújtás.

1595971518
Hatvankilónyi súlyt kell felemelni a földről álló helyzetig ötvenszer

A „földhöz" közeli statikus helyzetet követően egy több mint hatvan centiméter magas zsámolyra kell felugrani, páros lábbal újra csak ötvenszer. Ezt követi az úgynevezett „ablaktörlő" , amikor fekvő helyzetben, hatvan kilogrammos súlyt mellkas fölött tartva kell a test mellett megérinteni 1-1 zsámolyt jobbról és balról is felváltva, méghozzá zárt, páros lábbal. Ezután következik a 16 kilogrammos kettlebell-lel végzendő feladat, amikor a földről a fej fölé mindkét kézzel 25-25-ször kell kinyomni a vasgolyót. A totális kimerülést az utolsó feladat zárja, mégpedig az újabb 25 ismétléses húzódzkodás.

Ez volt az immár tradíciónak számító harmadik ilyen elnevezésű verseny. A vándorserleget − amelyet még 2012-ben alapítottak − a tavalyi verseny óta a dandár birtokolhatta. A serleg most ismét visszakerült a debreceni katonákhoz. Amennyiben a következő megmérettetésen megint az alakulat csapata diadalmaskodik, a kupa örökre a Bocskai-dandárnál marad.

1595971518
A vándorserleget ismét a Bocskai-dandár katonái szerezték meg

A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj csapatának tagjai Szántó Balázs őrmester (35 év alatti kategória egyéni versenyben ezüstérmes), Radóczi Ferenc őrmester (35 év alatti egyéni versenyzők bronzérmese) és Siró Norbert szakaszvezető voltak.
A 39. Lövészzászlóaljtól Mohácsi Zsolt őrmester, Dévai Bertalan őrmester és Fóri Zsolt őrmester vett részt a versenyen. Csapatvezetőjük a dandár testnevelőtisztje volt, aki a versenyt megelőző időszakban segítette a katonákat a felkészülésben.

1595971518
A résztvevők