Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai légierő az ország északi részét bombázta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 22. 8:25

A szíriai légierő július 20-án, szombaton az ország északi részén egy olyan települést bombázott, amelyet a kormányerők már három napja ostromolnak, és a légi támadásban három ember meghalt.

A Bassár el-Aszad elnököt támogató szíriai hadsereg az utóbbi hetekben számos területen nyitott frontot, így a Törökországgal határos északi Idlíb tartományban is.

A kormányerők a héten vették ostrom alá Szarakeb városát, amelyet rakétákkal, harckocsikkal és légi csapásokkal támadtak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A londoni székhelyű emigráns jogvédő szervezet szerint a repülőgépek 15 bombát dobtak a 40 ezres lakosságú városra. Legalább három ember meghalt, a halottak száma emelkedhet, mert sokan az összeomlott épületek romjai alatt rekedtek.

A hadsereg erősen megvetette lábát a tartomány nevével azonos fővárosban, Idlíbben, amelynek környékét azonban a felkelők ellenőrzik. A területen heves összecsapások voltak, mert az Aszadhoz hű erők szeretnék messzire visszavetni a lázadókat a várostól.

Szarakeb város Idlíb tartomány második legnagyobb települése, amelynek stratégiai fontosságát az adja, hogy a szíriai fővárost az észak-szíriai Aleppóval összekötő autópálya mentén fekszik. További jelentősége pedig az, hogy félúton fekszik Aleppó és a tengerparti Latakia között. Ez utóbbi város az országot irányító alevita közösség fellegvára, amelyhez a jelenlegi államfő családja is tartozik.

A felkelők az autópályán szállítják utánpótlásukat, miközben rendszeresen támadják azokat a katonai konvojokat, amelyek Idlíb tartomány és az Aleppó közötti támaszpontokról indulnak.