Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán – több út menti pokolgép robbant

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 29. 12:33

Út mentén elhelyezett pokolgépek robbanásában öten meghaltak és heten megsebesültek szeptember 28-án, szombaton reggel Afganisztánban, két helyszínen – közölték a hatóságok.

A délvidéki Uruzgan tartomány Has körzetében egy kisbusz két utasa halt meg, amikor működésbe lépett a tálib szélsőségesek által elhelyezett robbanószerkezet.

Ezt megelőzően a kelet-afganisztáni Gazni tartományban ugyancsak egy kisbusz alatt robbant egy pokolgép. A járműben tízen tartózkodtak. A robbanást követően hárman meghaltak és heten megsebesültek – mondta Aszadullah Szafi, a tartományi rendőrség helyettes parancsnoka. Hozzátette, hogy a sebesültek között két nő és egy gyerek van. Két sebesült állapota válságos.

A kabuli kormány és az Afganisztánban állomásozó külföldi erők ellen a rendszerük bukása – 2001 – óta harcoló tálibok egyik leggyakoribb támadóeszköze a házilagos készítésű pokolgép.

Az ENSZ júliusban közölt adatai szerint a közép-ázsiai országban az év első felében mintegy ezerháromszáz ember meghalt és több mint kettőezer-ötszáz megsebesült a különböző erőszakos cselekményekben.