Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok hatalmi tényező marad Ázsiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 24. 8:24

Az Egyesült Államok a jövőben is hatalmi tényező marad az ázsiai-csendes-óceáni térségben – az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke erről biztosította kínai vendéglátóit Pekingben április 22-én, hétfőn.

Martin Dempsey tábornok újságírók előtt kifejtette, úgy véli, az Egyesült Államok stabilizáló tényező a térségben, s épp jelenlétének hiánya destabilizálná a régiót. Ezzel arra a kérdésre reagált, amely felvetette, hogy legutóbb a Koreai-félszigeten kialakult feszült helyzettel összefüggésben kínai részről bírálat érte Washingtont, amiért szövetségeseivel folytatott sűrű hadgyakorlataival „olajat önt a tűzre".

Kína azt is rossz szemmel nézi, hogy a vele területi vitában álló Fülöp-szigetekkel és Vietnammal az Egyesült Államok ugyancsak megerősítette katonai együttműködését. A kelet-ázsiai ország a fokozódó amerikai katonai jelenlétet összességében biztonsági fenyegetésként éli meg.

Észak-Koreával kapcsolatban a Dempsey-vel közös sajtóértekezletet tartó Fang Feng-huj kínai vezérkari főnök megállapította, van esély arra, hogy Phenjan újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre. Mint mondta, országa valamennyi érintett felet arra kéri, segítse elő az atomkísérleteknek és az atomfegyverek gyártásának (észak-koreai) leállítását.

Washington Pekingtől várja, hogy még hatékonyabban vesse latba befolyását, s fékezze meg Phenjant. Kína viszont úgy véli: a probléma alapvető forrása az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti kapcsolatban gyökerezik, ezért a végleges megoldáshoz e két fél közeledése vezethet.

A globális kiberbiztonságot szolgáló szabályok kidolgozásában Kína szerepvállalására irányuló kérdésre Fang kijelentette: ha a kérdést nem kezelik megfelelően, vagyis a biztonságot nem képesek garantálni, annak következménye akár egy „atombomba" hatásával is felérhet.

John Kerry amerikai külügyminiszter közelmúltbeli pekingi tárgyalásain megállapodás született arról, hogy a felek közös munkacsoportot hoznak létre a kiberbiztonságot érintő közös problémák megoldására. Korábban Kínát, még pontosabban a kínai hadsereget olyan vádak érték amerikai részről, hogy szervezett hackertámadásokkal igyekszik kormányzati intézmények rendszereibe behatolni, amerikai vállalatoktól üzleti tikokat megszerezni.

Peking megalapozatlannak nevezte a vádakat, s kifejezte, hogy minden ilyen tevékenységet törvényellenesnek tart. Egyben azt hangoztatta, hogy maga is súlyos áldozata a külföldről, elsősorban az Egyesült Államokból érkező hackertámadásoknak.