Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Iszlám Állam elleni küzdelemről egyeztet Rómában az amerikai védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. február 13. 14:51

A földközi-tengeri és közel-keleti terrorizmus, valamint az Iszlám Állammal (IÁ) szembeni küzdelem szerepelt napirenden James Mattis amerikai védelmi miniszter és olasz kollegája, Roberta Pinotti február 12-ei megbeszélésen, amely megelőzte az IÁ elleni koalíció védelmi minisztereinek keddi találkozóját.

James Mattis Olaszország kiemelt szerepét hangsúlyozta az Afrikából és a közel-keleti térségből a Földközi-tengeren keresztül fenyegető terrorizmus elleni küzdelemben. Az amerikai védelmi miniszter hozzátette, hogy a NATO éppen ezért indította el tavaly ősszel Nápoly közelében egy új szervezeti elem (HUB) működését, amely az egész Földközi-tengeri térség biztonsági stratégiájáért felelős.
    
James Mattis vezeti kedden az IÁ elleni nemzetközi katonai koalíció hatodik védelmi miniszteri találkozóját. Napirenden többek között az IÁ Irakban fogva tartott katonái, valamint a terrorista szervezethez csatlakozott külföldiek sorsa is szerepel. A római ülésre 16 ország képviselőit várják, köztük az iraki védelmi minisztert, aki bemutatja azt az újjáépítési tervet, amelyet Bagdad a nemzetközi koalícióval közösen dolgozott ki  az IÁ elleni harcban elpusztított iraki területek számára.
    
Ezzel egy időben az IÁ elleni nemzetközi koalíció külügyminiszterei Kuwaitban tanácskoznak.