Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukránok több mint fele támogatja hazája NATO-tagságát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 6. 16:44

Az ukránok számára vonzóvá tette a NATO-csatlakozás ötletét az ország keleti részén dúló polgárháború: a lakosság 53 százaléka támogatja a kezdeményezést, míg 22 százaléka ellenzi, holott két éve ennek éppen a fordítottja volt a helyzet – jelentette az ukrán média az IFAK ügynökség felmérésére hivatkozva.

A témában 2012 decemberében végzett közvélemény-kutatásból még az derült ki, hogy az ukránok 61 százaléka ellenzi az észak-atlanti katonai szövetségbe való belépést, és mindössze 19 százaléka helyesli. A mostani felmérésnek azonban van egy „szépséghibája": kihagyták belőle a többségében oroszok lakta donyecki és luhanszki régiót, valamint a Moszkva által márciusban bekebelezett Krím félszigetet.

A közvélemény-kutatás december 1. és 18. között ezer ember megkérdezésével készült. A felmérésbe a 18 és 60 év közötti korosztályt, azon belül pedig a több mint 50 ezres települések lakóit vonták be.

Petro Porosenko múlt hétfőn írta alá az országa „tömbön kívüli" státusának feladásáról elfogadott törvényt, megnyitva ezzel az utat Ukrajna NATO-tagsága előtt. Az ukrán elnök ugyanakkor értésre adta: népszavazást fog tartatni arról, hogy hazája kérje-e felvételét az észak-atlanti szövetségbe.