Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bosznia-Hercegovina két országrésze megosztott Karadzic elítélése miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 25. 17:13

Bosznia-Hercegovina két országrésze megosztott a hágai Nemzetközi Törvényszék által március 24-én, csütörtökön elítélt Radovan Karadzic tekintetében, a szarajevói központú, főként bosnyákok és horvátok lakta országrészben bűnözőnek, a Banja Luka-i központú, szerbek lakta országrészben viszont hősnek tartják az egykori elnököt.

Helyszíni beszámolók szerint Szarajevó és Banja Luka utcái is kihaltak voltak csütörtök kora délután, az egykori boszniai szerb elnök elleni ítélet kimondásának idején a lakosság a televíziós csatornákon és az interneten élő adásban követhette a hágai Nemzetközi Törvényszék ítélethirdetését.
A boszniai Szerb Köztársaság központjának, Banja Lukának az utcáin és a fontosabb épületek környékén megerősítették a rendőri jelenlétet, a belügyminisztérium közlése szerint ez csupán megelőző intézkedés, ha esetleg spontán tiltakozások alakulnának ki.

Nermin Niksic, a jónéhány boszniai párttal ellentétben nem etnikai, hanem ideológiai alapon szerveződő Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a Karadzic-ítélet kimondása történelmi eseménynek számít Bosznia-Hercegovinában, és legalább részben igazságot szolgáltat annak a több százezer embernek, aki a háború és a Nagy-Szerbia eszméjének kiépítése közben alkalmazott erőszak áldozatává vált – írta honlapján a Dnevni Avaz című boszniai lap.

A bosznia-hercegovinai háromtagú államelnökség szerb tagja, Mladen Ivanic szerint a hágai törvényszék ítéletének nem lesznek komolyan következményei a boszniai Szerb Köztársaságra nézve.
Dragan Cavic, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnöke szerint minden lehetséges provokációnak elejét kell venni, mert szerinte a bosnyákok között elégedetlenkedők is lesznek.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió balkáni irodájának srebrenciai tudósítása szerint az ott élők némileg csalódottak, mert azt remélték, minden vádpontban bűnösnek találják a volt boszniai szerb elnököt, és népirtásnak minősítik azt a tömeggyilkosságot, amely hét másik boszniai településen történt. Hasonlóképpen vélekedtek azok a bosnyákok is, akik Hágában, a Nemzetközi Törvényszék épülete előtt várták az ítélethirdetést – számolt be a klix.ba boszniai hírportál.

A boszniai Szerb Köztársaságban viszont éppen annak örülnek, hogy nem találták bűnösnek ebben a népirtási vádban a politikust. Dragomir Keserovic, a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének nyugalmazott tábornoka például túl magasnak tartja a 40 éves büntetést, de fontos momentumnak nevezte azt, hogy az első vádpontban – a hét település népirtási vádjában – nem találták bűnösnek Radovan Karadzicot.

Voltaképpen borítékolható volt, hogy az egykori szerb elnököt elítélik. Hasonló ítéletre számított Tomisla Karamarko horvát miniszterelnök-helyettes is, aki csütörtökön várhatónak és igazságosnak nevezte a hágai ítéletet, amelyre a „szerb agresszió áldozatai" két évtizedet vártak. „Az ítélet nem hozza vissza a holtakat, nem adja vissza a megalázottak méltóságát, és nem építi újjá a lerombolt épületeket, de figyelmeztetésül szolgál mindazoknak, akiket még mindig el tud ragadni Nagy-Szerbia megteremtésének az ötlete" – fogalmazott a horvát politikus a Facebook közösségi oldalon.

Tomislav Nikolic, Szerbia elnöke az ítéletre reagálva közleményében kiemelte: az ítélet nem lehet hatással a boszniai Szerb Köztársaság sorsára nézve, ezért arra szólította fel a boszniai szerb politikusokat, hogy közösen álljanak ki népükért és országukért, mert annak sorsa ezzel az ítélettel “megkérdőjeleződhet".
Matija Beckovic szerb akadémikus szerint Radovan Karadzicot voltaképpen halálra ítélték, mert – mint fogalmazott – a negyvenévnyi börtönbüntetés voltaképpen a halálbüntetés politikailag korrekt elnevezése. Ugyanakkor Krstan Simic ügyvéd „bátorítónak" nevezte, hogy nem életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték az egykori elnököt.
A szerbek egyébként elfogultnak tartják a hágai Nemzetközi Törvényszéket, mert az többségében szerbeket ítélt el, horvátokat és bosnyákokat csak kis számban.

A szlovén külügyminisztérium közleményében többek között azt hangsúlyozta, az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel vádolt személyekkel szembeni bírósági eljárások lezárása a térségbeli népek megbékélésének alapfeltétele.