Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elbarikádozták magukat az Iszlám Állam harcosai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 14. 10:11

Elbarikádozták magukat az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet harcosai a líbiai egységkormányhoz hű milíciák által ostromlott Szirtben, hogy elhúzódó utcai harcokban űzzék ki a támadókat – közölte június 12-én, vasárnap a szélsőségesekkel szembeni katonai műveleteket összehangoló parancsnokság szóvivője.

Mohamed al-Gaszri dandártábornok szerint a szélsőségesek visszavonultak a város sűrűn beépített térségébe, míg mesterlövészeik a háztetőkön foglaltak el lőállásokat. A tripoli kormányhoz hű fegyveresek tüzérségi támadásokat hajtanak végre a terület ellen, remélve, hogy ez megtöri az Iszlám Állam védelmét még az előrenyomulásuk előtt.

A dzsihadisták a nap folyamán öngyilkos merényletekkel próbálták feltartóztatni a kormányerők haladását.

Reda Ísza líbiai katonai szóvivő az AFP francia hírügynökségnek elmondta: az iszlamisták robbanócsapdákat telepítenek az általuk tartott mintegy öt négyzetkilométeres, sűrűn lakott belvárosi területen, illetve három gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap a katonák közelében, akik közül többen megsebesültek. Pénteken a milíciák elfoglalták Szirt kikötőjét.

Gaszri tábornok megerősítette azt is, hogy külföldi katonai tanácsadók, köztük britek és amerikaiak segítik a városnál harcoló, jórészt Miszrátából érkezett milicistákat. A tábornok szerint a helyzet olyan súlyossá vált az Iszlám Állam szempontjából, hogy – hírszerzési adatok szerint – helyi vezetői elmenekültek a sivatagba. Vasárnapi értesülések szerint néhány dzsihadista leborotválta a szakállát, hogy elmenekülhessen az ostromlott városból.

A május 12-én indult offenzíva kezdete óta a kormányhű erők soraiból 137-en életüket vesztették és 500-an megsebesültek. Külföldi titkosszolgálatok 5000 főre becsülik az Iszlám Állam harcosainak számát Líbiában, ugyanakkor nem tudni, hogy a terrorszervezet legfontosabb észak-afrikai támaszpontján, Szirtben hányan vannak.

Szirt az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló egyetlen jelentősebb város Szíria és Irak területén kívül. Az iszlamisták tavaly szállták meg a 2011-ben megbuktatott és meggyilkolt Moammer Kadhafi líbiai diktátor szülővárosát, kihasználva a rivális líbiai csoportok közötti konfliktust és a zűrzavart, amely Kadhafi halála után lett úrrá az országon.

Ezrek menekültek el az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló Fallúdzsából az iraki hadsereg által nyitott menekülési útvonalon – közölte vasárnap egy helyszínen dolgozó norvég segélyszervezet. Az iraki hadsereg a nap folyamán jelentette be, hogy sikerült megnyitnia az első biztonságos menekülési útvonalat a lakosság számára az általuk ostromlott városból.

Jahjá Raszúl dandártábornok, az iraki fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője elmondta: az asz-Szalam (Béke) csomópontként ismert új útvonalat szombaton sikerült biztosítaniuk délnyugati irányban a várostól. „Voltak korábbi menekülési útvonalak is, de ez az első, amelyet teljesen biztosítottak, és viszonylag biztonságos is" – tette hozzá.

Nagyjából 4000-en hagyták el a várost ezen az útvonalon az elmúlt 24 órában, és további ezreket várunk az elkövetkezendő napokban – közölte Karl Schembri, a norvég segélyszervezet szóvivője. A szervezet szerint Fallúdzsa peremkerületeit eddig 20 ezer civil hagyta el.

Mindeddig a biztonságos útvonalak hiánya roppant veszélyessé és nehézzé tette a civilek menekülését. Jelentések szerint legalább tucatnyian fulladtak bele az Eufráteszbe, miközben próbáltak átkelni a város melletti folyón. Azok, akik elérték a kormánycsapatok vonalait, elmondták: napokig meneteltek, hogy elkerüljék az Iszlám Állam mesterlövészeit és robbanócsapdáit, amelyeket a szélsőségesek a hadsereg feltartóztatására telepítettek az utakon.

Az iraki fővárostól, Bagdadtól mindössze 50 kilométerre nyugatra található Fallúdzsában az ENSZ szerint 90 ezren rekedhettek csekély élelmiszer- és vízkészlettel. Iraki kormányerők május végén indítottak offenzívát a város visszafoglalására a dzsihadistáktól, akik 2014 januárjában tették rá a kezüket Fallúdzsára, fél évvel azelőtt, hogy a terrorszervezet az elfoglalt iraki és szíriai területeken kikiáltotta „kalifátusát".