Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-főtitkár: nem kell BT-felhatalmazás amerikai katonai beavatkozáshoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 20. 21:34

Nincs szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hozzájárulására ahhoz, hogy az Egyesült Államok katonai műveletet hajthasson végre az Irakban előretörő szunnita szélsőségesek ellen – jelentette ki Ban Ki Mun a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci napilapnak adott, június 20-án pénteken megjelent interjújában.

„Az Egyesült Államoknak kell arról döntenie, hogy szárazföldi csapatokkal vagy más katonai eszközökkel beavatkozik-e a konfliktusba, és hogy egy ilyen eljárásról egyeztetni akar-e a régió vezető hatalmával, Iránnal" – szögezte le a világszervezet főtitkára. Amennyiben Irak mindkét országtól kéri a katonai intervenciót, akkor ahhoz biztosan nem kell a Biztonsági Tanács határozata.

Ban Ki Mun egyúttal felszólította az Irakkal szomszédos országokat arra, hogy támogassák a bagdadi kormányt a terrorizmus elleni harcban.

Irakban napról napra rosszabbodik a helyzet az Iraki és Levantei Állam (ILIÁ) harcosainak előrenyomulása miatt. „Nagyon komoly válságról van szó" – mondta az ENSZ-főtitkár, aki ugyanakkor „pozitív és fontos lépésnek" nevezte, hogy Núri al-Máliki síita iraki kormányfő nemrég szunnita vezetőkkel találkozott. Ban Ki Mun szerint azonban Málikinek szüksége van a regionális hatalmak támogatására is, amelyek a különböző népcsoportokat visszafogottságra tudják bírni.

Csütörtökön Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő kijelentette: Washington csak az ENSZ BT beleegyezésével mérhet légi csapásokat Irakban, még akkor is, ha az intervencióra a bagdadi vezetés tart igényt. Az iraki kormány szerdán közölte, hogy légi támogatást kér az Egyesült Államoktól az ILIÁ elleni harcokban.