Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erbílben tárgyal a német védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 26. 15:34

A német védelmi miniszter szeptember 25-én, csütörtökön az észak-iraki Erbílben Németország hosszú távú szolidaritását ígérte az Iszlám Állam szunnita terrorszervezet ellen harcoló kurd erőknek, de mindenekelőtt Irak politikai stabilizálása folyamatának szükségességét és a menekültek támogatásának fontosságát hangoztatta.

Ursula von der Leyen meglepetésszerűen aznap érkezett az észak-iraki kurd autonóm terület központjába, Erbílbe néhány órás látogatásra. Érkezése után Maszúd Barzani kurd elnökkel tárgyalt. A védelmi miniszter látogatása néhány órával követte a német fegyverszállítások megkezdését Észak-Irakba.

Németország mintegy 10 ezer kurd harcost (pesmerga) fog felfegyverezni egyebek között géppisztolyokkal, páncélöklökkel és kézi tankelhárító rakétákkal. A teljes szállítmány 600 tonna lesz, a fegyvereken kívül harci járműveket is tartalmaz, értéke eléri a 70 millió eurót. Az első, már útnak indított tételben 50 páncéltörő rakéta, 520 géppisztoly és 20 géppuska van. Berlin ezenkívül 40 ejtőernyőst is Észak-Irakba vezényelt, akik segíteni fognak a pesmergák fegyverhasználatra való kiképzésében. Emellett 30 kurd fegyverest Németországban fognak kiképezni a bonyolultabb fegyverrendszerek használatára. Németország a kurd haderő legfontosabb fegyverszállítója.

Barzani a német tárcavezetővel folytatott tárgyalás után kijelentette, hogy az iraki kurdok még több és korszerűbb fegyvert kérnek a nemzetközi közösségtől az Iszlám Állam ellen folytatott harcukhoz. Eddig a pesmerga hadsereg elsősorban „klasszikus fegyvereket" kapott – mondta. „Ha a szükséges fegyverek a kezükben lesznek, más támogatást nem kérünk" – hangsúlyozta. Hozzátette: nem kértek senkitől szárazföldi csapatokat, de ha érkezne ilyen felajánlás, nem fogják visszautasítani.

Von der Leyen látogatása Erbílben néhány óráig tart. Programján szerepel egy kiképző létesítmény megtekintése, ahol a kurd harcosokat oktatják a fegyverhasználatra. Tervez egy találkozót Basár Matte Varda káld érsekkel, az IÁ által üldözött keresztény felekezet főpapjával is.