Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveresek lezárták Líbia egyik fő olajkikötőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 8. 11:36

Fegyveresek egy csoportja leállította az olajexportot Líbia egyik fő olajkikötőjénél, Rasz Lanufnál – közölték július 7-én, vasárnap líbiai források.

Egyelőre nem világos, hogy a fegyveresek mit követelnek, de egy olajipari illetékes szerint ugyanaz történik, mint néhány napja az ország legfontosabb olajexport-termináljánál, esz-Szidernél. Ez utóbbit azért zárták le fegyveres őrök csütörtök éjjel, hogy akciójukkal elérjék a nekik járó, szerintük elmaradt bérek kifizetését.

Rasz Lanuf egy nagy olajipari komplexum Líbia keleti részén: itt van az észak-afrikai ország legnagyobb finomítója, illetve egy kikötő az export bonyolítására. A mostani akció a hírek szerint a kikötőt érinti, nem pedig a finomítót.

Az utóbbi hetekben számos olajmezőn is leálltak a munkák Líbiában az ott dolgozók tiltakozó akciói miatt, s így az ország olajkitermelése mintegy egyharmadával csökkent. Líbia az olajexportáló országok szervezetének (OPEC) tagja, s a hatóságok szeretnék minél hamarabb felfuttatni a termelést a Kadhafi-rendszert megbuktató felkelés előtti szintre.