Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar „haditengerészeti” siker

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. július 8. 10:30

Július első vasárnapján immár negyedik alkalommal rendezte meg az MH Pápa Bázisrepülőtéren települő Stratégiai Légiszállítási Képesség, Nehéz Légiszállító Ezred (SAC HAW) norvég kontingense a SAC Nemzetközi Papírregatta Kupát.

Az idei versenyt az induló kilenc csapat közül − fergeteges időeredménnyel − a magyar kontingens nyerte az  SMS Szent István 2. névre hallgató „hadihajóval". A Lukács Viktor főhadnagy, C−17-es pilóta és Pálffy András zászlós, HAW parancsnoki titkár irányította Szent István 2. olyan haditengerészeti hagyományokkal rendelkező országok válogatottjait utasította maga mögé, mint az Amerikai Egyesült Államok, Hollandia, Románia vagy a skandináv államok. De a Boeing vagy a NATO Légiszállítást Kezelő Programiroda (NAMPO) szakembereiből álló konstruktőri csapatok is alulmaradtak az idén.

1595956828

A hagyományos papírregatta-kupán − amely többnemzeti csapatépítő háziverseny − a SAC-tagországok nemzeti válogatottjai évente mérik össze konstrukciós és navigációs képességeiket egymással, valamint a MH Pápa Bázisrepülőtéren diszlokáló Boeing, illetve a NAMPO vállalkozó szellemű alkalmazottjaival.

A verseny során egységnyi anyagból − hullámpapír ívek és duct tape − két óra alatt összeállított és díszített hajókkal a pápai Malom-tavon bójákkal kijelölt útvonalat kell a csapatoknak minél rövidebb idő alatt teljesíteniük. A papírból készült hajókkal többnyire már a célba érés is kihívást jelent…

A versenyen induló magyarok hajójának névadását az is indokolta, hogy a Szent István csatahajó 95 évvel ezelőtt, 1918. június 10-én, egy olasz támadást követően merült hullámsírba. A Szent István az Osztrák−Magyar Monarchia haditengerészetének Tegetthoff-osztályú dreadnoughtja volt, az egyetlen, amelyet kizárólag a magyar Ganz-Danubia épített 1912−14 között magyar költségvetésből, államközi megállapodás alapján.

1595956828

Fotó: HAW