Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatosan hajtják végre a halálos ítéleteket a szaringázos szekta tagjain

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. július 30. 17:38

Az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) nevű, világvégehívő japán szekta újabb tag­jain hajtották végre a halálos ítéletet. A mozgalom az alapítója, Aszahara Sókó lakásán tartott meditációs jógacsoportból nőtt ki 1984-ben, és csakhamar a japán társadalmi elit széles rétegeit volt képes magához vonzani.

A buddhizmust és a hinduizmust apokaliptikus víziókkal vegyítő szekta a 90-es években két szaringáztámadást is végrehajtott a szigetországban: merényleteikben 21 ember halt meg és ezrek szenvedtek az idegméreg okozta sérülésektől.

Az első merényletet 1994-ben hajtották végre Macumoto városban, ahol földvitába keveredtek a helyi hatóságokkal. Akkor nyolc ember halt meg és mintegy 140-en sérültek meg. A nemzetközi ismerséget azonban az 1995-ös támadás hozta meg az Aum Sinrikjónak, amikor a japán főváros metróhálózatát mérgezték meg, 13 ember halálát és több mint hatezer főnek különböző mértékű egészségkárosodást okozva ezzel.

Az első sajtójelentések szerint a 2004-ben halálra ítélt 13 szektatag közül még életben lévő hat főből végeztek ki legalább kettőt, a japán hatóságok azonban később tudatták, hogy mind a hatukat felakasztották. Aszahara Sokót és a szekta további hat tagját egyébként még július elején végezték ki. Aszaharának a népszerűsége csúcsán több mint tízezer követője volt Japánban, és további több tízezer híve él külföldön, köztük Németországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban.

A szigetországban a Fudzsi-hegy lábánál éltek egy kommunában, ahol a szektavezér tanításainak tanulmányozása mellett bizarr rituálékat is tartottak, és fegyvereket halmoztak fel. A csoportosulásnak legalább két legálisan működő utódszervezete is fent maradt, sőt 910 millió jenes (több mint kétmil­liárd forintos) vagyonnal is rendelkeznek – emlékeztetnek hírügynökségek. Egyikük bocsánatot kért a terrorakciókért, és kártérítést is fizetett a metrótámadás áldozatainak.

A halálbüntetés napjainkban is része a japán igazságszolgáltatásnak, és leggyakrabban többszörös gyilkosságok elkövetéséért szabják ki. A kivégzéseket általában akasztással hajtják végre.