Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik az Erős Szikla hadművelet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 22. 8:31

Újabb légicsapásokat hajtott végre az izraeli hadsereg augusztus 21-én, csütörtökön a Gázai övezetben, a gázai palesztin fegyveres szervezetek pedig folyamatosan rakétákkal lövik Izraelt − közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Palesztin források szerint életét vesztette négy palesztin, akiket egy korábban megölt rokonuk temetésén lőtt le az izraeli légierő. Egy másik légicsapásban Hán-Júniszban is meghalt egy palesztin, valamint egy a levegőből célba vett autó két utasa is az életével fizetett. Szerda óta legkevesebb huszonkét palesztin vesztette életét és több mint nyolcvanan sebesültek meg a Gázai övezetben különböző izraeli csapásokban.

Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok vezetője, Mohamed ed-Deif elleni likvidálási kísérletben kedd este célba vett ház romjai között megtalálták Deif kislányát is. Ebben az akcióban meghalt Deif felesége és két gyermeke, de egyelőre nem világos, hogy maga a Hamász katonai vezetője is életét vesztette-e. Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője közölte, hogy „Izrael súlyos árat fizet az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok vezetőinek kivégzéséért".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerését fejezte ki a hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálatnak az információgyűjtésért a Hamász vezetőiről és az ellenük végrehajtott pontos akcióért, de ugyanezért a Gázai övezetben a Hamász elfogott hét Izraellel való együttműködéssel vádolt palesztint, majd hármukat rövid kihallgatás után kivégezték.

Az övezetből számos rakétatámadást hajtottak végre a szomszédos izraeli területek ellen, az egyikben egy lövedék súlyosan megsebesített egy férfit, aki egy óvodában segítette a gyermekek és az óvónők bunkerba jutását, de arra már nem maradt ideje, hogy maga is bemenjen az óvóhelyre. Az izraeli területekre folyamatosan lőtt gázai rakéták és gránátlövedékek ellenére Sáj Pirón oktatási miniszter bejelentette, hogy szeptember elsején mindenképp megkezdődik Izraelben az új tanév.

Eddig a Hamász az izraeli vádak ellenére tagadta, hogy része lett volna az izraeli Erős Szikla hadművelet megindulása szempontjából kulcsfontosságú merényletben, három izraeli tizenéves júniusi elrablásában és megölésében. De a 10-es tévécsatorna felvétele szerint egy törökországi konferencián Száleh al-Arúri, a Hamász egyik tisztségviselője – kérve, hogy szavait ne rögzítsék – elismerte a Hamász felelősségét. „Üdvözlöm az el-Kasszám Brigádok bátor tettét, a három telepes hebroni elrablását" − mondta, s hozzátette, hogy az akciót az izraeli börtönökben éhségsztrájkoló palesztin foglyok érdekében hajtották végre.