Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűncselekmények vádjával halálra ítéltek két bangladesi muzulmán vezetőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 4. 13:31

Háborús bűncselekmények vádjával – távollétükben – halálra ítélt november 3-án, vasárnap két férfit a bangladesi 1971-es függetlenségi háború idején történt jogsértéseket vizsgáló különleges bíróság.

Csoudhuri Muín Uddint, Nagy-Britanniában élő muzulmán vezetőt és az amerikai állampolgárságú Asrafuzzamán Hánt 18 értelmiségi – újságíró, tanár és orvos – megkínzásában és meggyilkolásában találták bűnösnek – közölték ügyvédek és bírósági tisztviselők.

A 18 értelmiségi között volt a Dakkai Egyetem kilenc tanára.

Obaidul Haszan bíró kijelentette: „nem szolgáltatnának igazságot, hogy ha nem ítélnék halálra őket gyalázatos tetteikért".

Ez a nyolcadik ítélet, amelyet a különleges bíróság hozott, hat vádlott esetében halálbüntetés született.

Banglades (akkoriban Kelet-Pakisztán) 1971-ben véres harcok árán vált függetlenné Pakisztántól. A bangladesi hatóságok szerint a pakisztáni hadsereg és bangladesi kollaboránsaik mintegy 3 millió ember haláláért, illetve körülbelül 200 ezer nő megerőszakolásáért tehetők felelőssé.

Sejk Haszina Vazed kormányfő még 2008-as választási győzelme előtt ígéretet tett arra, hogy bíróság elé állítja a háborús bűnösöket. Egyes politikai vezetők szerint azonban Vazed valódi célja az ellenzék két nagy pártjának, a Bangladesi Nemzeti Párt (BNP), valamint a vele szövetséges Dzsamaat-i-Iszlami iszlamista párt meggyengítése.

A kormány által 2010-ben felállított, háborús bűntények ügyében eljáró különleges törvényszék a kilenc hónapos függetlenségi háború idején elkövetett jogsértéseket vizsgálja. Eddig a Dzsamaat-i-Iszlami hat korábbi és jelenlegi vezetőjét ítélték el, továbbá a BNP két irányítóját.

Több jogvédő szervezet szerint a törvényszék felállítása nem felel meg a nemzetközi előírásoknak, eljárási hibák vannak a működésében. Az év eleje óta Bangladesben több mint száz ember halt meg a háborús ítéletek miatt kirobbant tiltakozásokban.