Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs megállás

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. november 4. 13:46

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái immár egy hete tevékenykednek Lengyelországban, a Steadfast Jazz 2013 NRF (NATO Response Force – NATO Reagáló Erő) gyakorlat helyszínén.

A győri honvédek az elmúlt napokban valós repüléssel egybekötött tűzvezetési gyakorláson csiszolták tudásukat a többnemzeti környezetben.
Puskaropogás, ágyúdörgés, rakétabecsapódás és soktonnás páncélozott járművek tucatjainak robogása hallatszik reggeltől estig Drawsko Pomorskie gyakorlóterén: az Észak-atlanti Szerződés Szervezete érintett tagállamainak katonái teljes erőbedobással készülnek a NATO gyors reagálású erőinek rohamosan közelgő minősítő gyakorlatára. Természetesen a Rába-parti város alakulatának százfős kontingense is kiképzéssel múlatja az időt: magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépekre vadásznak.

1595962511
Drawsko Pomorskie-ben is példásan teljesítenek

A vegyes légvédelmi rakéta-csoportosítás tagjai október 29-31. között hajtották végre a légcsavaros METEOR-3M, illetve a sugárhajtású METEOR-3MA felderítését, követésbe vételét és imitált megsemmisítését közel ötven tételt számláló műszaki apparátusukkal. Az égbolt éber őrei minden esetben a repülőeszközök azonosításával, koordinátáinak meghatározásával kezdték a légvédelmi rakétaoltalmazás eljárásait, amelyben nagy segítséget nyújtott a csoportosítás műveleti központjánál telepített, a vezetési zászlóalj állománya által működtetett SZT–68U mobil rádiólokátor állomás.

Az ellenséges szándékkal érkező légi járművek imitált megsemmisítésére közeli- és kis hatótávolságú légvédelmi rakéták is rendelkezésére álltak katonáinknak, hiszen a vezetési pont mellett egy MISTRAL szakasszal és egy KUB üteggel is képviselteti magát a győri alakulat a november elején kezdődő nagyszabású hadgyakorlaton. Az 1. légvédelmi rakétaosztály tagjaiból álló KUB üteg egy lánctalpas alvázra épített felderítő és célkövető lokátorral (SZURN), valamint négy indító állvánnyal (SZPU) települt a kijelölt területen, akárcsak a 2. légvédelmi rakétaosztály állományára épülő MISTRAL szakasz, amely egy vezetési pont (MCP) mellett, négy ATLAS indítóállványt vetett be a három napon át tartó feladat során.

1595962512
Nem mindennapi tapasztalatszerzés

Noha a felkészülést szolgáló, tét nélküli gyakorlások során könnyebb jó eredményt felmutatni, mint amikor élesben kell bizonyítani, a győri katonák meggyőző teljesítményében igazán nincs miért kételkedni: az augusztusban sikeresen teljesített Lendülő Kard 2013 nevet viselő légvédelmi rakéta harcászati éleslövészeten tizenegy METEOR típusú drón hullámsírba küldésével már bizonyították szakmai felkészültségüket. Ugyanakkor a további fejlődésre mindig meg lehet találni az alkalmat, ezt erősítik meg Könczöl Ferenc alezredes szavai is.

„A METEOR, mint célanyag természetesen nem újdonság számunkra, tehát most nem a célok típusa jelenti a szakmai kihívást, hanem az a helyzet, amibe a légvédelmi rakéta alegység kerül, az a harcrend, amelyben a tüzelőállásait elfoglalja, illetve a légi célok által megrepült profilok, amelyek a környezeti adottságok miatt eltérnek az éleslövészeten alkalmazottaktól" – fogalmazott a magyar kontingens parancsnoka. „Ráadásul ez még csak az intenzív felkészülés időszaka, a gyakorlaton már lengyel F-16-osok, Szuhojok, cseh és magyar Gripenek, valamint L-159-es földi csapásmérő repülőgépek ellen kell helyt állnunk. Ez pedig nem mindennapi tapasztalatszerzési lehetőség az állomány számára"
– tette hozzá.

1595962512
Ettől a héttől még intenzívebb gyakorlás vár a katonákra


Fotók: a szerző felvételei