Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnökért összesen nyolc és fél évre ítéltek öt volt horvát katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 1. 8:24

Szerb hadifoglyok bántalmazásáért összesen nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélt a Zágráb megyei bíróság öt egykori horvát katonát – jelentette a helyi média október 31-én, szerdán.

A kerestineci tábor parancsnoka, ahol a horvátok a jugoszláv hadsereg katonáit, de szerb civileket is fogva tartottak a háború idején, három és fél év börtönbüntetést kapott. Az egykor a parancsnoksága alatt szolgáló három további vádlott egy-egy, egy negyedik pedig két évet kapott 34 hadifogoly 1991 decembere és 1992 májusa közötti kínzásáért.

A vád szerint az elítéltek megverték és szexuálisan bántalmazták a foglyokat. A fogva tartott nők közül egyeseket megerőszakoltak, egy várandós asszonyt késsel fenyegettek meg, aki emiatt elvetélt – írta a 24sata.hr internetes kiadásában.

„Vitathatatlan, hogy ez a háború idején történt, amikor tiszteletben kellett volna tartani a genfi egyezményt. Nem vitás, hogy megszegték a nemzetközi egyezményt" – áll az ítélet indoklásában. A per hét hónapon át tartott, mintegy 80 tanút hallgattak ki.

Az ítélethirdetés után az öt vádlott kijelentette, hogy nem tartja magát bűnösnek. Az egykori parancsnok védőbeszédében azt mondta, hogy az eljárás során áldozatként kihallgatott tanúk közül sokan bosszúból nyilatkoztak, különösen a szexuális bántalmazásokat illetően.

Az ítélet jogerőre emelkedése esetén egyedül az egykori parancsnoknak kell börtönbe vonulnia. A többiek legalább annyi időt töltöttek előzetes letartóztatásban, mint amekkora a kirótt büntetés.