Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haláltáborra emlékeztet a damaszkuszi palesztin menekülttábor

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 10. 22:47

Egyre inkább „haláltáborra” emlékeztet a Damaszkusz déli részén fekvő Jarmúk palesztin menekülttábor – számolt be szokatlanul erős szavakkal Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a létesítményről, amelyet néhány napja az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet teljesen ellenőrzése alá vont.

A közel 16 ezer embert, köztük 3500 gyereket befogadó Jarmúk „a szíriai pokol legmélyebb bugyra" – mondta helyi idő szerint április 9-én, csütörtökön a főtitkár New York-ban. Ban „epikus méretű humanitárius katasztrófaként" írta le a helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy a tábor lakóit a harcosok védőpajzsként használják.

Az ENSZ-főtitkár a menekülttábor állapotának azonnali javítását sürgette. „Egyszerűen nem állhatunk és nézhetjük tétlenül, ahogy lemészárolják az embereket. Nem mondhatunk le Jarmúk lakóiról" – hangsúlyozta a világszervezet főtitkára.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) azonnali humanitárius segítséget kért a palesztin tábor megsegítésére. Az ICRC csütörtöki felhívásában kitért arra, hogy a harcok feléledésével Jarmúk környékén tovább romlott a létesítmény helyzete, ahol a lakók hónapok óta ivóvíz- és élelmiszerhiánytól, valamint az orvosi ellátás hiányától szenvednek.

A néhány napja az iszlamisták kezére került és jelenleg is ostrom alatt lévő menekülttábor több ezer lakóját szinte teljesen elvágták az utánpótlástól.

A létesítményt a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők 2013 óta tartják blokád alatt, miután szíriai felkelők férkőztek be Jarmúkba. Azóta civil aktivisták adatai szerint több tucatnyi ember halt éhen és szomjan.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) csütörtökön arról számolt be, hogy a palesztinok és az IÁ szélsőségesei között egy héttel ezelőtt kitört összecsapások legkevesebb 47 halálos áldozatot szedtek. Emellett a szíriai légierő szerdán ismét robbanószerekkel teli hordókkal kezdte bombázni a tábort.

A palesztinok „szorosan együttműködnek" a szíriai hadsereggel a dzsihadisták elleni harcban – mondta Ahmed Majdalani, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) damaszkuszi küldöttje, akit Mahmúd Abbász palesztin elnök küldött a szíriai fővárosba, hogy a menekülttábor helyzetéről tárgyaljon.