Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz és gázfelhő a győri laktanyában

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. április 11. 6:45

„Százados úr jelentem, tűz van a rakétatárolónál! Szándékos gyújtogatás miatt lángol a gázolaj! Hárman megsérültek, egyikük állapota súlyos!”  − ezt a jelentést fogadta az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanya-ügyeletes tisztje április 9-én, csütörtökön azon a módszertani foglalkozáson, ahol az ezred kijelölt állománya − a belső védelmi terv begyakorlásaként − egy katasztrófahelyzetet szimulált.

1595991059

Kormányrendelet írja elő, hogy a laktanyáknak rendelkezniük kell egy olyan tervvel, ami segíti az ott dolgozókat az esetleges katasztrófahelyzetek − például tűzeset, robbanás − kezelésében, felszámolásában. A módszertani foglalkozás célja az volt, hogy a katonák megismerjék a terv tartalmát, gyakorolják a katasztrófaelhárítás folyamatát, elmélyítsék azt a feladat- és jelentésrendszert, ami meghatározza, hogy az ilyen és hasonló helyzetekben hogyan kell tevékenykedniük, reagálniuk.

A módszertani foglalkozás elméleti felkészítésből és gyakorlati bemutatóból állt. Az elméleti foglalkozás során Szedlák József százados, tűzvédelmi tiszt a művelődési otthonban ismertette a laktanyában előforduló veszélyforrásokat, a katasztrófahelyzet elhárításába bevonható erőket és eszközöket, valamint az alakulatnál dolgozók védelme érdekében hozott intézkedéseket. Szedlák százados kitért az élet- és vagyonmentés azonnali feladataira, illetve az ügyeleti szolgálatok kötelességeire is.

1595991059

Az elméleti ismeretek felfrissítése után a tűzvédelmi tiszt vezetésével az ezred állománya a telephelyen megtekintette egy fiktív katasztrófahelyzet módszertani jellegű bemutatását. Az esemény során a kijelölt erők modellezték a tűz észlelését, a terület biztosítását, a sérültek kimentését, a tűzoltás megkezdését, a laktanya-ügyeletes szolgálat értesítését. A sérültek az egészségügyi szakállomány elsősegélynyújtása után az Országos Mentőszolgálat munkatársainak szakavatott kezeibe kerültek. A szimulációt a Győr Megyei Jogú Város Tűzoltóságának kiérkező egysége tette még valósághűbbé.

A fiktív történetben a hőhatás miatt a rakétahajtómű megsérült, amely következtében káros gázfelhő szabadult fel. Ezért a Győri Rendőrkapitányság − a gyakorlat idejére – a laktanya 400 méteres körzetében lezárta a ki- és bevezető utakat.

1595991060

Az eseményt megtekintette dr. Dobos József vezető tanácsos, a Honvédelmi Veszélyesanyag-felügyeleti és Tűzvédelmi Hatósági Igazgatóság szakreferense, valamint Bagi Szilárd őrnagy, az igazgatóság főtisztje.

A módszertani foglalkozás a látottak, a tapasztalatok összegzésével, valamint a felmerülő kérdések megválaszolásával zárult.

1595991060

Fotók: a szerző felvételei