Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hónapok óta téma volt a Moszkva által bejelentett kezdeményezés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 11. 15:03

Amerikai kormányzati források szeptember 10-én, kedden azt hangoztatták, hogy nem véletlenül keveredtek bele abba a megoldásba, amely lehetővé teszi a Szíria elleni csapásmérés elkerülését, hanem hónapok óta tanulmányozták azt a lehetőséget, hogy nemzetközi ellenőrzés alá helyezzék a szíriai vegyi fegyvereket.

A washingtoni illetékesek úgy tűnt, megrökönyödtek azon, amikor John Kerry külügyminiszter a brit fővárosban hétfőn egy újságírói kérdésre azt válaszolta – látszólag rögtönözve -, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök azzal tudná elkerülni az amerikai támadást, ha már a jövő héten feladná a vegyi fegyvereit és azokat kiszolgáltatná a „nemzetközi közösségnek".

Kerry rögtön hozzáfűzte, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök „úgysem készül ilyet tenni, s ezt nem lehet megtenni", szóvivője pedig kisvártatva azt nyilatkozta, hogy John Kerry javaslata tisztán retorikai jellegű volt.

Amerikai kommentátorok arra hívták fel a figyelmet, hogy a külügyminiszter londoni kijelentését nem szánta „diplomáciai nyitánynak", de arra reagáltak orosz és szíriai partnerei.

A The Washington Post úgy értesült, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már akkor felhívta telefonon Kerryt, amikor az Washington felé repült Londonból, a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezéséről és megsemmisítéséről szóló moszkvai nyilatkozat pedig elhangzott még mielőtt az amerikai diplomácia vezetőjét szállító gép kerekei érintették volna a leszállópálya betonját.

„Kezdetektől az volt a célunk, hogy biztonságba helyezzük a szíriai vegyifegyver-készletet – hangsúlyozta a francia hírügynökségnek az amerikai kormány egy magas rangú tisztségviselője. – Az oroszok által tett bejelentés Obama és Putyin elnök, valamint Kerry külügyminiszter és orosz kollégája, (Szergej) Lavrov találkozóinak és hónapok óta tartó eszmecseréinek eredménye, amelyeken arról volt szó, hogy Oroszország milyen szerepet játszhatna a vegyi fegyverek biztonságba helyezésében" – magyarázta a washingtoni tisztségviselő.

Hozzátette, hogy az ötlet először a G20 országcsoport tavalyi mexikói csúcstalálkozóján volt Barack Obama és Vlagyimir Putyin megbeszélésének témája, megállapodásra azonban nem sikerült jutniuk.

Putyin azután a múlt héten, a G20-ak szentpétervári csúcsértekezletén hozakodott elő újból az elképzeléssel, amelyről „Obama úgy vélekedett, hogy ez lehet az együttműködés útja".

A név nélkül nyilatkozó washingtoni illetékes szerint „A labda most az ő térfelükön van, megmutathatják, hogy képesek egy komoly javaslatot letenni az asztalra".

Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden szintén arról beszélt Moszkvában, hogy múlt heti megbeszélésükön Barack Obamával egyetértettek abban, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a szíriai vegyi fegyverek biztonságba helyezésére, és azokat nemzetközi ellenőrzés alá kell helyezni. Megállapodtak arról is – mondta Putyin -, hogy utasítják külügyminisztereiket, hogy dolgozzák a kérdés megoldását.

Amerikai tisztségviselők közlése szerint Kerry és Lavrov csütörtökön Genfben találkoznak, hogy megvitassák a kérdés megoldását.