Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán az agresszió azonnali leállítását követeli

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 26. 18:45

Az iráni külügyminisztérium a Jemenben zajló katonai „agresszió” azonnali leállítását követelte március 26-án csütörtökön, miután Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hajnalban hadműveletet indítottak a Jemenben fegyveres hatalomátvételt végrehajtó síita húszi lázadók ellen.

„Irán azt akarja, hogy azonnal vessenek véget a Jemen és népe ellen irányuló minden katonai agressziónak és légicsapásnak. (…) A hadműveletek (…) csak tovább bonyolítják a helyzetet a belpolitikai válsággal küzdő Jemenben (…) és akadályozzák a válság békés rendezését" – idézte a Fars félhivatalos iráni hírügynökség Marzie Afhám külügyminisztériumi szóvivő nyilatkozatát. „Ez az agresszió semmilyen eredményt nem fog hozni azon kívül, hogy kiváltja a terrorizmus és a szélsőségesség terjedését, a bizonytalanság növekedését az egész térségben" – figyelmeztetett a szóvivő.

Mohammad Dzsavád Zaríf külügyminiszter közben a svájci Lausanne-ban kijelentette, hogy Irán minden erőfeszítést meg fog tenni a jemeni válság megfékezésére. „A szaúdi vezetésű légicsapásokat azonnal be kell szüntetni, azok sértik Jemen szuverenitását" – mondta.

Az iráni állami média úgy számolt be a Szaúd-Arábia által bejelentett jemeni hadműveletekről, hogy az „az Egyesült Államok támogatta agresszió". Az állami televízió tudósított a jemeni főváros elleni légicsapások okozta károkról, holttestek tucatjait és sebesült embereket mutatva, miközben azt mondták be, hogy „számos jemeni polgár halt meg az ország elleni, az Egyesült Államok támogatta agresszióban".

Irán tagadja azokat az állításokat, amelyek szerint pénzügyileg és kiképzéssel is segíti a jemeni törvényes hatalmat megdöntő síita húszik fegyveres erejét.

A húszik egyik legnagyobb támogatója Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnök, aki három évtizeden át vaskézzel irányította az Arab-félsziget déli csücskén elterülő országot, amíg a 2011-es arab tavasz idején el nem mozdították posztjáról. Szálehhez bukása után hű maradt a hadsereg és a biztonsági erők legjobban felszerelt és kiképzett egységeinek egy része, s ők segítették a húszik gyors katonai előretörését.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly novemberben célzott szankciókat vezetett be a volt elnök és a húszi lázadók két vezetője ellen, amiért fenyegetik Jemen békéjét és stabilitását, valamint akadályozzák a belpolitikai folyamatokat.

Irán azonban teljes egészében Szaúd-Arábiára hárítja a felelősséget az újabb fejleményekért.

„Az, hogy Szaúd-Arábia újabb háborút lobbantott lángra a térségben, felelőtlenségről tanúskodik" – jelentette ki Aláeddín Borudzserdi, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának elnöke. Arra is figyelmeztetett a Fars híradása szerint, hogy „ennek a tűznek a füstje Szaúd-Arábia szemébe fog szállni, mivel a háborúk sohasem korlátozódnak egyetlen helyre".

A Szaúd-Arábia vezette jemeni katonai akcióban Rijád szerint tíznél több arab ország vesz részt, köztük Egyiptom is.

Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete szerint a hadművelet célja Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök törvényes kormányának megvédése az Irán támogatta síita lázadóktól. A washingtoni Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt a hadjáratban, de Barack Obama elnök utasítására „logisztikai és hírszerzési" támogatást nyújt a koalíciós erőknek, és egyeztet Rijáddal.