Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib felkelőkkel végzett a hadsereg Kelet-Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 26. 19:47

Huszonegy tálib lázadóval végzett március 25-én, szerdán az afgán hadsereg az Afganisztán keleti részén fekvő Gazni tartományban – közölték hivatalos források.

A biztonsági erők egy magas rangú tálib vezetőt is lelőttek a Kabultól 125 kilométerre délre fekvő területen. A tájékoztatás szerint a megölt Mulla Nurulla az iszlamista milícia egyik térségbeli parancsnoka volt. A harcokban nyolc felkelő megsebesült – jelentette be a tartományi rendőrfőnök helyettese.

A tisztségviselő elmondta, hogy a katonai művelet egészen addig tovább folytatódik, amíg nem sikerül megszilárdítani a hadsereg ellenőrzését a térség felett.

Ugyancsak szerdán öngyilkos merényletet hajtottak végre a dél-ázsiai ország fővárosában. Az elkövető az elnöki palota közelében hozta működésbe a nála lévő robbanószerkezetet, a detonációban legalább hét ember életét vesztette, több mint harmincan pedig megsebesültek. Az áldozatok között nők és gyerekek is voltak.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a merénylet elkövetését, a tálib felkelők azonban egyre gyakrabban támadják a helyi rendőrséget és az afgán biztonsági erőket, miután tavaly december végén a nemzetközi katonai kontingens legtöbb tagja elhagyta az országot.