Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iránban szállt le egy nyugati katonákat szállító chartergép

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 7. 15:29

Az iráni Bandar-Abbászban szállt le szeptember 5-én, pénteken az afganisztáni koalíciós erők katonáit szállító egyik chartergép.

A Pentagon által a Fly Dubai légitársaságtól bérelt gép, amelynek fedélzetén mintegy 100 amerikai és talán két kanadai állampolgár tartózkodott, az Afganisztánban található bagrami légi támaszpontról tartott Dubajba.
A gépet az iráni légiirányítók felszólították, hogy térjen vissza Afganisztánba és nyújtson be szabályos útvonalengedélyt.

Amikor a pilóták közölték, hogy nincsen elegendő üzemanyaguk a Bagramba való visszatéréshez, a légiirányítók arra kérték őket, hogy tegyék le a gépet.
Az amerikai külügyminisztérium szerint a gépet egy „bürokratikus ügy" miatt irányították át és az első sajtójelentésekkel ellentétben nem kényszerítették leszállásra.

A washingtoni diplomáciai tárca kifejezett reményt, hogy a gép hamarosan újból felszállhat, miután a probléma a jelek szerin megoldódott.
Az incidensről elsőként a The Washington Post számolt be internetes kiadásban, amerikai hivatalos forrásokra hivatkozva. A lapot egy amerikai tisztségviselő úgy tájékoztatta, hogy az utasszállítót iráni katonai gépek kísérték a leszállásig, más források szerint viszont a repülő kíséret nélkül szállt le és hamarosan folytathatja útját.

* * *

Továbbindult Iránból az afganisztáni koalíciós erők katonáit, jórészt amerikaiakat szállító chartergép, amely szabálytalan útvonalengedélye miatt, az iráni hatóságok kérésére szállt le Bandar-Abbászban pénteken.

A Pentagon által a Fly Dubai légitársaságtól bérelt gép, amelynek fedélzetén mintegy 100 amerikai és talán két kanadai állampolgár tartózkodott, az Afganisztánban található bagrami légi támaszpontról tartott Dubajba.

A gépet az iráni légiirányítók felszólították, hogy térjen vissza Afganisztánba és nyújtson be szabályos útvonalengedélyt. Amikor a pilóták közölték, hogy nincsen elegendő üzemanyaguk a Bagramba való visszatéréshez, a légiirányítók arra kérték őket, hogy tegyék le a gépet.

A repülő nem sokkal később folytathatta útját, és a Fly Dubai szombat hajnali tájékoztatása szerint elindult az Egyesült Arab Emírségek nagyvárosa felé.