Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael aggódik az új amerikai védelmi miniszter jelölése miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 9. 10:28

Riadalmat keltett Izraelben, hogy Barack Obama amerikai elnök Chuck Hagelt jelölte védelmi miniszternek – írta január 8-án, kedden a helyi média. Az állami vezetők közül csak Reuven Rivlin parlamenti elnök fejezte ki aggodalmát. Hagelt korábbi nyilatkozatai nyomán sokan Izrael-ellenességgel vádolják – állította a helyi média.

A sajtó szerint a republikánus miniszterjelöltet azért tekintik Izrael „ellenségének" a zsidó államban, mert elveti az Irán elleni megelőző csapást, és támogatja a Hamásszal folytatott párbeszédet.

„Aggódunk Hagel korábbi kijelentései és Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt" – nyilatkozott Reuven Rivlin, az izraeli parlament elnöke. Ugyanakkor hangsúlyozta az Izrael és Egyesült Államok közötti erős stratégiai együttműködés jelentőségét, hozzátéve, hogy – mint fogalmazott – „egy ember nem határozza meg a politikát".

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala, a külügyi és a védelmi tárca nem kommentálta Obama jelölését, de a szókimondásáról ismert Rivlin véleménye feltehetően tükrözi az izraeli vezetés álláspontját. Kedd kora este valamennyi televíziós híradó foglalkozott az amerikai védelmi tárca várományosával, egyöntetűen azt állítva róla, hogy szemben áll Izraellel.